Къде е преференцията ми? Изчезна

Александър Иванов Последна промяна на 27 октомври 2015 в 22:53 23613 23

С майка ми гласувахме в една и съща секция, за един и същ кандидат за общински съветник. След като видях днес сканирания протокол, за да разбера дали и други са гласували за него установявам, че той е получил само 1 глас, пише нашият читател Александър Иванов от Варна.

Освен липсващия глас на един от нас, протоколът е коригиран многократно, без нито един подпис да удостовери кой го е коригирал. Това е протокола от 12-та секция Варна район Одесос. http://results.cik.bg/minr2015/tur1/pdf_os/0306/030601012.pdf

Това е сканираният протокол. Ние сме гласували за 24 - РБ и 31 преференция. За тази преференция е отбелязан само един глас вместо два. На реда на РБ са отбелязани 20 гласа без преференция, зачеркнати са и са написани 4! Никакъв подпис или печат.

Изборите ги решава СИК /Секционна избирателна комисия/ ако СИК гласува грешно, обяви бюлетини за невалидни, попълни грешно протокол - няма как да се коригира и да се прави повторно преброяване. Бил съм член на комисии няколко пъти - повечето хора са пенсионери дошли за още 30-50 лв. Никой не е чел методическите оказания, а да не говорим за закона. Повечето хора не са ходели на обучение /аз лично бях на работа/ Няма изпит или проверка на знанията им. Баща ми беше на обучение, което твърди че започна с - "Кои сте били предни години на избори? Почти всички вдигат ръка - Е тази година е почти същото...

Не! Всяка година е различно, но всеки си мисли, че е същото и не чете нищо. Дори председател и зам.-председател на СИК се запознават с протоколите малко преди да започнат да ги попълват и грешат. След полунощ вече не им пука за грешките, нагласяват резултатите, за да им излезе контролата и всичко приключва. Никой не подписва с особено мнение, защото си губи 2 дни за никакви пари, а да загуби още при евентуални обяснения за някакви си 5 гласа - няма смисъл.

Членовете на СИК са хора с ниски доходи, което в повечето случаи е - ниско образовани. Приятелите и съпругата ми ми се карат защо при заплата от 1000-1500 лв. отивам да се занимавам с глупости 48 часа за пари, които получавам при 8 часов работен ден... Просто не мога да оставя нещата на тези хора! Оказва се, че щом не съм гласувал в секцията, в която съм член на комисия - гласът ми го няма. Следващия път отново трябва да съм член на комисия, за да знам че гласът ми ще бъде преброен от мен. Трябва ли всеки да е член на комисия, за да види после гласа си в резултатите от изборите? Дори не искам да коментирам как не ми даваха да гласувам за референдума, без първо да съм гласувал за общински съветници.

Коментират се промени и оставки в ЦИК, но най-важното е да се промени СИК - да има млади, образовани, разбиращи хора, които да знаят какво правят. Такива няма да се появят за 50 лв. за 48 часа без сън. Аз издържах само 28 преди да се предам в 7 сутринта, защото от 9 ме чакаше 12 часа работа, за която не мога да ползвам "платената отпуска" на ЦИК.

Всички членове на СИК трябва да се явяват на изпит, за да се провери колко добре знаят правилата за изборите.

----------

Мога да потвърдя, че в секция 57, град Шумен липсват 2 преференции за номер 15 от ГЕРБ. Сканираният протокол от ЦИК е с линк http://results.cik.bg/minr2015/tur1/pdf_os/2730/273000057.pdf, пише ни наш читател, който се е подписал с инициалите А.К.

----------

След щателна проверка, установих, че ВОТЪТ МИ НЕ Е ОТЧЕТЕН, следователно не е преброен!!!
Преференцията ми не е отбелязана в протокола от секцията! Borislav Sandov, съжалявам, брат!, пише във Фейсбук Павел Пенев. Той е приложил скрийншот от протокола на секция 224610042 в район Триадица в София.

Анкета

резултати
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2015 в 14:08

Абсолютно всичко е вярно. Ама абсолютно всичко, с изключение на това, че съществува Александър Иванов от Варна със заплата 1500 лв. за 8-часов работен ден! Без събота и неделя, защото тогава сме на ски или се гмуркаме! Ех, ех, ех! Това не просто е неправдоподобно, а е измислено! Като при Шарл Перо, например. Само не разбрах 1 час обедна почивка влиза ли в 8-часовия работен ден, или го прави 9-часов? Малко смях никога не е излишен!

29.10 2015 в 13:35

от десет години ни въртят един и същ номер и нагло манипулират изборите
мисля, че никога в БГ не е имало легимно правителство и легитимна местна власт
чудя се докога ще тъпим

29.10 2015 в 13:33

- Кмете, имам една добра и една лоша новина.
- Казвай първо добрата.
- Печелите изборите с 80%
- А лошата?
- Никой не гласува за вас.

29.10 2015 в 12:04

Абсолютно всичко, което е написал е вярно. Проблемът се задълбочава с всеки изминали избори.
Щепа хора които знаят какво правят оправят картонената кула за да не се срути напълно, останалите неграмотници само правят скандали.
А ЦИК всеки път дава различни указания, то не беше линията как да минава през квадратчето, то не беше х или V, то не беше номера с драскането (и с нокъта) или с друго, всеки път различно отчитане на валидни гласове, за да може в хаоса да спечелят тези, които имат повече хора в комисиите.
После се чудете - защо високообразовани и самостоятелни хора няма да чакат на опашка 2 часа, за да видят на компа на следващия ден - как са се подиграли с правото им на глас.

29.10 2015 в 06:59

Ето..., правилно не съм гласувал, дори за осакатения им самоопазващ задниците им референдум!

28.10 2015 в 17:18

Бях в комисия на то кущо отминалите избори и съм потресена от нежеланието за работа, мързела и незаинтереоваността на младите хора, които бяха членове на комисията. Първоначално, когато видях, че като член на секцията има жена 42 набор ми настръхна косата. Викам си, какво ще я правим тази бабка? Но, споко, има деца 92 набор, членове- средна възраст, и се успокоих. Все пак има кой да я свърши..И какво се оказа? Че " бабката" свърши изключително организирано и отговорно всяка задача, която и се постави, а " младите" хора се опитваха всячески да се измъкнат, то не спряха да мрънкат колко са изморени и как имат ангажименто вкъщи и бързат да си ходят..Дори отказаха да разпечатват протоколите! Та...не е въпрос на възраст, а на начин на мислене, организираност, желание да си свършиш качествено работата, отговорност и умения за работа в екип!

28.10 2015 в 17:02

Някой сеща ли се че никой от другите партии няма интерес да бута преференцията на противника?Като влизате в конспирации да бяхте ги направили както трябва!Отделно доколкото знам,има много отпаднали бюлетини заради некадърно зачеркване.

28.10 2015 в 16:22

Решението изглежда само едно... протест и граждански натиск --> обявяване на изборите за невалидни --> промени в изборния кодекс и ЦИК --> нови избори. За съжаление в моментната глобално нестабилна ситуация, дори сегашното мутренско правителство е по-добре от сериозни политически сътресения и промени.

28.10 2015 в 14:21

Има нещо подобно и в нашия район, всъщност идентичност на 100%

28.10 2015 в 11:34

Пак не разбирам- ако са сценаристи и са зад кулисите , защо са опозиция? Още повече, че сценарият им се изпълнява на 100% - тогава би трябвало да са кукловоди в сянка, а отпред виждаме мъпетите.
Съгласен съм, че това е възможно - даже е много вероятно. Но едва ли кукловдите са милиционери.