100% обработени протоколи: Илко Стоянов и Румен Томов отиват на балотаж в Благоевград, ГЕРБ са трети

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2021 в 08:29 4370 0

Снимка БТА

Илко Стоянов (ИТН) и Румен Томов (независим) отиват на балотаж в частичните местни избори в Благоевград.

Кандидатът на "Има такъв народ" Стоянов печели 35,32% от гласовете, а подкрепяния от БСП, но официално независим Томов - който е и сегашният кмет на града - е получил 28,65%, съобщи зам.-председателят на Общинската избирателна комисия Йордан Симонски пред БТА.

Бюлетините за Стоянов са близо 6 400, а за Томов - към 5 200.

Резултатите са при 100% обработени данни от секционните комисии, уточни Симонски.

Председателят на БСП Корнелия Нинова поздрави Румен Томов и благоевградските социалисти за задоволителния резултат и пожела сили и енергия за победа на БСП на балотажа следващата неделя, съобщава партийният пресцентър.

ГЕРБ остават трети. Кандидатът им Андон Тодоров, който се кандидатира като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, но с подкрепата на ГЕРБ и ВМРО, получава 19%.

При обявяване на кандидатурата на Тодоров през май той получи подкрепата на четирима бивши министри от ГЕРБ: Томислав Дончев, Деница Сачева и Костадин Ангелов. Тогава те отидоха лично в областния град, за да я засвидетелстват.

7 кандидати се явиха на частичните избори в Благоевград.

На четвърто място е Стефан Делиов от Коалиция "Ние, Гражданите" с близо 5.5%. На петото е Цвета Рангелова от "Възраждане" с 4%, шеста е Виктория Каракостова от "Демократична България - Обединение" с 3.47%, седми е независимият кандидат Людмила Костадинова с 1.74%.

Избирателната активност е 27.67%. Тя е два пъти по-ниска спрямо активността на местните избори през 2019 г.

За първи път вотът беше изцяло машинен в секциите над 300 избиратели. По думите на Йордан Симонски гласоподавателите са се справили с машинния вот "учудващо добре". За първи път няма и нито една жалба или сигнал във връзка с нарушения на изборния процес до ОИК - Благоевград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови