Евгений Дайнов за снимката със Станишев: Когато си победител - проявяваш великодушие

Първият коментар на Евгений Дайнов за реакциите, които предизивика снимката му със Станишев

Владимир Йончев 10 май 2016 в 20:17 26280 36

Снимка ВеВести

Снимката от рождения ден на Сергей Станишев, която предизвика остра реакция срещу проф. Евгений Дайнов.

Снимка на проф. Евгений Дайнов със Сергей Станишев, направена по време на вчерашния юбилей на председателя на ПЕС, предизвика бурна реакция в социалните мрежи. Остри коментари направиха и Огнян Минчев и Александър Кьосев - двама от професорите, които заедно с Евгений Дайнов изготвиха манифеста "За републиката".

OFFNews се свърза с проф. Дайнов веднага след като приключи продължилия часове Академичен съвет на НБУ. От нас той за пръв път чу коментарите на своите колеги. Ето първите думи, които проф. Дайнов каза с уточнението, че още не се е чул със своите колеги и веднага ще им се обади, за да разбере повече за аргументите им.

- Професор Дайнов, вчерашната снимка от рождения ден на Сергей Станишев предизвика остри реакции. Огнян Минчев ви призова да оттеглите подписа си от манифеста "За републиката" и каза, че ако не го направите до 24 часа, той ще оттегли своя. Основният му аргумент е, че дори това да е светска гримаса, тя създава недопустим намек за задкулисие.

- Много е трудно да оттегля подписа си от нещо, което 3/4 е мой текст. Може да се иска оставка от хора във всякакви организации, но как да си оттегля подписа от моя текст. Нямам представа какво е имал предвид, сега ще му се обадя.

Да го кажем така - има някакви граници на възпитанието, които не мога да пренебрегна. Обажда ми се Сергей Станишев и ми казва, че държал да си направи рождения си ден, не в компанията на обичайните заподозрени, а му е важно да има хора като мен. Каза ми, че очевидно не е от моя тип партия, но ще е благодарен, ако се появя. Мисля, че е не е възпитано човек да каже: "Не, няма да ти идвам на купона!".

Второ съображение: Обажда ми се човек, който е победен от движения, инициативи и съпротиви, в които съм участвал много дейно. Обажда ти се победеният, има прилично поведение и казва: "Каня те на рожден ден". Тук се сещам сега в момента за една фраза на Чърчил: In defeat - defiance. In victory - magnanimity. Като си победен, се съпротивляваш, не приемаш, че си победен. Като си победител проявяваш великодушие.

Това ми се върти в главата в дадения случай. Бях на Академичен съвет, получих някакъв СМС, че и Сашо Кьосев ме е коментирал...

- Александър Кьосев е написал в профила си: "Аз също съм смаян от тази снимка. Не съм привърженик на ултиматуми, но смятам, че Евгени Дайнов ни дължи публично обяснение. Този човек - Станишев - предложи Пеевски, той наричаше протестиращите вандали, твърдеше че масовият протест е сценарий, намекваше, че сме платени и пр. И това са най-малките му грехове. Той поддържаше модела ‪#‎КОЙ‬, срещу който е манифеста "За републиката".
Така че какво значи тази интимност?"

- Интимност... Някакви намеци за задкулисие. Задкулисие не се прави пред фотографи и пред толкова хора на тоя купон. Между другото Станишев е единственият български политик, който някога ме е канил на рожден ден. 

- Което е странно. Сигурно читателите ни предполагат, че всичките те канят.

- Никой. На мене ми беше интересно да видя какво е. Много хора видях и се оказа, че не е особено интересно. Но ей така - да видя за какво става дума. Но задкулисие не се прави пред камерите и второ - и Сашо Кьосев не съм го чул още. Леко съм смаян, че някакво извън политическо публично събитие, чисто светско, води до изводи за някакво задкулисие... 

- А какво трябва да е отношението с политиците? Ако някой стои в другия лагер, това означава ли, че никога не трябва да се виждаш и снимаш с него?

- В повечето случаи противникът не бива да ти е смъртен враг. Той ти е противник в едно нещо, но в друго нещо би трябвало да си говориш с него. В демокрацията е така - ние си говорим помежду си и спорим помежду си. И освен това Сергей Станишев първо като победен на родна територия от съпротивителните движения, второ като председател на ПЕС в момента, не виждам да е нито убиец, нито крадец. Не съм се видял с човек, който яде деца. Елементарна проява на уважение, към човекът, който е победен. И продължава да е председател на ПЕС, на европейските социалисти. Ние какво точно трябва да кажем - европейските социалисти са гадове и с тях не си общуваме ли?

По темата Пеевски и протестите. Има някаква връзка с това, че ми се обади и ме покани точно мене и това, че точно вчера излезе неговото извинение към протестиращите за Пеевски и признанието му, че протестът е бил автентичен. Значи някакви признаци за възпитаност се появяват. И не би трябвало да получава ръмжене в отговор.

- Аз също присъствах на рождения ден на Станишев и видях как стана тая снимка. Но нека да разкажем за читателите контекста какво представляваше самият церемониал.

- Леко ми стана скучно като видях колко хора и какъв тип хора са дошли. И ми стана леко смешно когато един от фотографите - Ромео Чолаков викна; "Аре, официална снимка!". И аз се сетих за ония снимки от бригади, на които момчетата клечат отпред. Клекнах пред Моника и видях, че в тоя момент видях, че и Станишев клекна до мене. Това беше цялата работа - разнообразихме скучния ритуал.

- Цялата работа от мухата слон ли е или е принципен въпрос?

- Както ти казах, нито съм говорил с основните хора, нито съм влизал в интернет да чета какво са написали - хващаш ме на излизане от Академичния съвет. Знам само това, което ти ми прочете по телефона. Може би има някакви принципи вътре - до каква степен откликваш на лични покани, на какъв тип хора, за какво, до каква степен правиш задкулисие пред камерите, особено пък при толкова фотографи и докъде е границата на общуване с хора, с които живееш на една и съща територия. Може би трябва да има списък с хора, с които ние не общуваме при никакви обстоятелства, след като са наши политически противници. 

- А има ли такива. Има ли хора, на които би им отказал покана за рожден ден?

- О, да. На хора, които нямат никаква легитимност, каквато в момента има Станишев като председател на ПЕС. С политиците не знам, как би стоял въпросът. Но с неполитиците като Пеевски например - не смятам, че би било редно да ходя на негови купони. Както и на другите феодали наоколо, които не са публични фигури. Но на председателя на ПЕС, който ме кани от позицията на извиняващ се... Мисля, че трябва да бъдат окуражавани политиците, които казват: "Извинявай, сбърках!" ти не мислиш ли?

- Определено мисля така.

- Леко съм смаян от това, че проява на елементарно възпитание може да доведе до политически скандал, какъвто очевидно се загрява в момента. Тези, които сме от добрите, които се виждаме по протести, много лесно се караме помежду си. Ти не си ли забелязал.

- Забелязал съм. И то за всякакви глупости обикновено.

- Непрекъснато във Фейсбук някакви хора, които са заедно и са от добрите в големите политически въпроси, се карат помежду си.

- А Бойко Борисов, ако те покани на рождения си ден, ще отидеш ли?

- При Бойко Борисов ще имам условия. Вече видях какво е политически рожден ден. Условията са да има прилични хора и да са не повече от 20 човека. А не 150, защото при толкова нищо не може да стане освен някаква ритуалистика. Но да, ако има прилични хора и ако има хора от различен спектър - и негови противници включително, може да ми бъде интересно.

Има и нещо друго. Навремето, когато се появи Симеон Втори и аз застанах много остро срещу него в качеството си на цар той се опита няколко пъти да ме покани. И аз отказах. Казах: "Аз цар няма. Аз живея в република". Когато ме покани в качеството си на министър-председател да ме пита какво мисля за политиката, аз отидох.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12006

35

Vesselin Mladenov

11.05 2016 в 18:02

Абсолютно недопустимо! Сергей Станишев е един от главните виновници за задкулисието (наред с т.нар. сегашни и бивши управляващи и опозиция). Г-н Дайнов губи респект като публична фигура и защитник на Републиката. Абсолютно лично е - няма място за куртоазия с бивши и настоящи властимащи, докато името им не бъде изчистено по неоспорим начин (не от българския съд и прокуратура в сегашния им формат). Подкрепям изцяло г-н Минчев, а твърдението на г-н Дайнов, че той е автор на манифеста за Републиката .... "да хулиш Бог и.мислено да го благославяш"?!

12415

34

Ани

11.05 2016 в 17:15

Команданте, дайнов е препоръчително да не се чете и коментира!
Аз вчера се обадих единствено заради изненаданите и повярвалите на лъжите му.

29216

32

Лопе де Вега

11.05 2016 в 13:30

Професоре, не ме засяга, не ме обижда и въобще както казват италианците mi dremando il mio marchuccio, или в превод за по-необразованите ни другарчета - дреме ми маркуча. Просто познавайки Вашата слабост към точното и прецизно слово си позволих да се обърна с тази скромна молба.

РОТФРОНТ!

Поздрав!

17439

28

мнение от IP

11.05 2016 в 09:54

Тук въобще не става дума за политически опонент! Става дума за нечистоплътен демагог. Той и Пеевски попита "Каква е моята историческа вина?" А той дори не е демагог, просто е олигарх. Катарзисите сред "политиците" се срещат по-често от пръднята вече. Местан, Манолова, Станишев....Да питам Дайнов само кого е победил?...Посещението на рожденния ден на Станишев е същото като подкрепата на президента Стоянов за Бареков. Аз си оттеглям подписа. Половината ...... с катарзис, а половината (като Искров например - с безочие).