БЗНС ще работи за експертно правителство в рамките на сегашния парламент

OFFNews 15 декември 2016 в 17:07 9289 4

Таня Бушева

Интервю с Таня Бушева, член на постоянното присъствие на БЗНС, по повод предстоящия конгрес на БЗНС в неделя.

Какви са очакванията за Конгреса в неделя?

Очакваме над 1500 присъстващи да дойдат в НДК на конгреса на партията. Поканени са представители на властта- местни и държавни структури. Ще присъстват медии, партньорите ни от Реформаторския блок и ДСБ, членове на други партии.

Специално място на конгреса имат нашите възрастни земеделци от цялата страна. Това са хора, репресирани от комунистическия режим и лежали в затвора заради политическите си убеждения. Тяхното присъствие е изключително важно за нас, защото те са носители на ценностите, които искаме да популяризираме.

Има ли конкуренция за председателското място?

Ще се проведе избор за ръководните длъжности в партията. Кандидатът за председателското място е само един и това е господин Николай Ненчев. Той е и безспорният лидер на партията, номиниран от всички възможни структури. В това отношение не очакваме никакви изненади.

Каква оценка бихте направили за ролята на партията в управлението?

Представител на БЗНС в кабинета “Борисов 2” е господин Николай Ненчев. Като министър на отбраната ясно следваше линия към съюзите, в които България членува - ЕС и НАТО. Видими са резултатите от реформата, която беше предприета в министерството. Като министър той винаги е заставал зад проатлантическата и европейска визия на страната.

Като участници в управлението, отчитаме положителни резултати относно организационната дейност на партията, увеличава се броят на членовете и се създават нови структури по места.

Поводът за участие на партията в управлението е не безцелното стоене във властта, а необходимостта от провеждане на цялостни реформи в определени сектори. Целта на партията е изваждане на мафията от структурите на държавата, като се започне от преструктуриране на съдебната власт.

Смятаме за деструктивни действията на прокуратурата през последния месец, а именно да образува проверки срещу министрите от правителството в оставка.

Каква е ролята на БЗНС в Реформаторския блок?

Ролята, която партията има, е да бъде балансьор между крайните позиции на останалите участници в Блока. Ние сме моралният коректив на управлението и още от самото начало се обявихме за провеждане на ключови реформи. За нас членството в НАТО и ЕС са единствената възможна алтернатива.

Какво ще се случи с мандата, който президентът връчи на Реформаторския блок? Възможно ли е да се състави кабинет в рамките на това Народно събрание?

Осъзнаваме отговорността, с която сме натоварени, за съставяне на правителство. Опасно е да се пускаме в непрестанна спирала от избори, които не носят очакваната от гражданите промяна. България трябва да остане политически стабилна, защото сме свидетели на изключително напрегната международна обстановка, каквато е кризата с бежанския поток.

Призоваваме всички десни политици да си дадат ясна представа, че страната се намира в политическа криза и с общи усилия да се сформира експертно правителство, което да работи в рамките на това Народно събрание. Целта ни е да направим институциите по-ефективни и работещи в полза на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

4

KumaLisa

07.01 2017 в 17:24

Тая само за ебане мисли, каква земеделка :)

26179

3

ELPIDA

16.12 2016 в 21:36

..."земеделка" ли е бе?"

И тя красавица като Нина от Каварна ,нали?!
Е, дай Боже да успее "да популяризира ценностите"...