Започва събарянето на 'подпорния хотел' на Алепу

Георги Ангелов 11 февруари 2022 в 17:09 4706 1

Снимка Архив

Склонът на "Алепу" ще бъде възстановен по екологосъобразен начин. Започва събарянето на строежа там, обяви депутaтът от "Продължаваме промяната" Мирослава Петрова пред журналисти в парламента. 

"В момента сме пред възлагане и може би вече се е случило заданието на проектиране за възстановяване на грозния белег, който нанесе строителството в местността "Алепу", каза Петрова. 

"То ще подлежи на одобрение от МОСВ, след това ДНСК издава заповед, която на база инвестиционните проекти да укаже на собственика на терена да подходи към неговото възстановяване с негови сили и средства. Ако той не направи това, държавата влиза в своите законови правомощия и го прави, след което си търси средствата от собственика", обясни депутатът.

По думите й това, което следва, е да се възстанови склонът, такъв, какъвто го помни обществото. Според нея най-важното е, че това е първата крачка от поредица законосъобразни, институционални ходове, които да гарантират този процес. Което ще се случи за пръв път в България.

"Премиер, който го е грижа за природата на България и има политическата воля да защити нейния интерес, и институции, които работят, както в момента се случва в коалиционното правителство, е отдавна чакана новина за обществото в България", посочи Петрова.

Според нея това е първата крачка, която гарантира този процес. Но за да бъде коректна към обществото, не посочи срок. Обеща обаче това да стане максимално бързо.

Законовите действия на институциите са свързани с окончателното решение на ВАС за обявяване за нищожно разрешението за строеж на община Созопол в края на миналата година.

Разрешението за строеж на курортен комплекс бе издадено от главния архитект на община Созопол в полза на „Алепу Вилидж" АД, представлявано от „Черноморска лизингова компания“ ЕООД. Първият етап предвиждаше укрепване на свлачище „Алепу Вилидж“, а вторият – изграждането на курортен комплекс с обща разгъната площ от над 9246 кв. м. То стана факт на 10 септември 2018 г., а част от комплекса е скандалната подпорна стена за укрепването на свлачище.

Върховните магистрати приеха изводите на първоинстанционния съд, че инвестиционните проекти, въз основа на които е разрешен строежът, са издадени на името на лице, посочено като възложител, което няма такова качество. Инвестиционните проекти са издадени на името на "ГБС-Турс" ЕАД (с променено вече наименование), а не на титуляра "Алепу Вилидж" АД. На "Алепу Вилидж" АД се разрешава укрепване на свлачище. Укрепването стана известно като "подпорен хотел", защото при построяването на укрепителното съоръжение се видя, че то всъщност е основа и няколко етажа на хотел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови