Законът за БНБ бе приет на първо четене

Ружа Райчева 19 януари 2024 в 14:49 1122 0

Българската народна банка

Снимка OFFNews/Архив

Българската народна банка

Парламентът прие на първо четене законопроект за промени в Закона за Българската народна банка, така че да имаме готовност за влизане в еврозоната. 

От 184 гласували народни представители, "за" бяха 130 (ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС), "против" - 45 (Възраждане, БСП), а 9 депутати се въздържаха (ИТН, БСП).

Със законопроекта се урежда статутът на еврото като парична единица и се определяне дизайнът на евромонети от България. Регламентира се пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждане на евробанкноти и евромонети.

В законопроекта не е заложена дата за влизане в еврозоната, но целта, обявена от финансовото министерство, е това да стане на 1 януари 2025 г.

Вчера по време на дебатите по законопроекта в пленарната зала, гуверньорът на БНБ Димитър Радев призова депутатите да не замесват банката в политически интриги. Според него решението дали да влезем в еврозоната, или не, е идеологически и политически избор, а не икономически. 

Димитър Радев също така отбеляза, че е странно, че доклад на БНБ от 2022 г. за ползите и минусите от приемането на еврото, не се разглежда в Народното събрание, както би трябвало. 

БНБ недоумява защо докладът ѝ за ползите и минусите от еврозоната не се обсъжда в НС

Днес гласуването по законопроекта практически премина без дебат, след което започна традиционният петъчен парламентарен контрол.

Идеята на законопроекта е изцяло да замени приетия през 1997 г. настоящ закон за БНБ с влизането на България в Международния валутен фонд. Структурата на банката обаче ще остане същата.

Разписва сее възможността БНБ да управлява чужди активи - на ЕЦБ, централни банки извън европейската система, международни организации, държавни институции и фондове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки