За ББР вече са подадени две нови имена за Управителен съвет

OFFNews Последна промяна на 09 април 2020 в 18:38 3135 1

Емил Караниколов

Двама нови членове на Управителния съвет на Българската банка за развитие е предложило правителството още преди уволнението на шефа на банката Стоян Мавродиев и цялото ръководство. Едното решение за промени в управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР) е било взето още на 7 април от надзорния съвет на банката. Тогава е посочено и името на нов член на управителния съвет, който да представлява ББР. Това е Живко Иванов Тодоров, става ясно от документите по партидата на ББР в Търговския регистър, за което пъвро съобщи ClubZ.bg Те са подадени за вписване към регистъра на 8 април.

Освен Живко Тодоров, сме подали още едно име за участие в Управителния съвет на Българската банка за развитие, съобщи пред Би Ти Ви министърът на икономиката Емил Караниколов, без да каже името. За Живко Тодоров министърът каза, че е човек с голям опит, работил в българска банка и е имал полезно участие при правенето на стрес тестовете на банковата система в България. Процедурата около назначението му е започнала преди 2-3 седмици.

Караниколов обясни, че по закон БНБ трябва да издаде лиценз, за да бъде назначен член в УС на ББР. „ББР трябва да има минимум трима, максимум 5 изпълнителни директори. Вътре между тях те определят кой да бъде главният изпълнителен директор“, обясни министърът на икономиката.

Тодоров е работил в Първа инвестиционна банка.

Според решението на надзорния съвет на ББР съвет от 6 април Живко Тодоров той влиза в УС като изпълнителен директор, но към този момент Мавродиев и останалите двама членове на управителния орган на банката - Румен Митров и Николай Димитров, остават

Още на 24 март в Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че ББР "ще бъде укрепена " с допълнителен административен капацитет, също и на ръководно ниво".

Борисов нареди за уволнението на Мавродиев вчера заради отпуснат от ББР кредит от 75 милиона лева на неизвестна колекторска фирма. В рaзгaрa нa извънрeднoтo пoлoжeниe, нa 26 мaрт, бaнкaтa, ръкoвoдeнa oт Cтoян Мaврoдиeв, e oтпуcнaлa милионите на "Cвeти Гeoрги груп" - дружecтвo, cвързaнo c кoмпaниятa зa изкупувaнe нa взeмaния "C. Г. груп". Cпoрeд пocлeдния гoдишeн финaнcoв oтчeт нa фирмaтa "Cвeти Гeoрги груп", кoйтo e зa 2018 г., тя пoчти нямa дeйнocт - eдвa 57 000 лв. aктиви, 2000 лв. прихoди и нулeвa пeчaлбa, за което съобщи "Капитал".

Вчера Мавродиев заяви, че Борисов е бил подведен. “Не се чувствам подведен в решението си за ББР. Дали съм човек на Прокопиев и "Капитал", ако отворите публикациите им за последните 15 години, не знам дали ще намерите случай, в който да са ме похвалили”, каза днес премиерът Бойко Борисов.

„Най-малкото звънни и ми се обади – чиста е сделката. За народа това е държавната банка, а да кажа, че не съм знаел, не е сериозно. След като не съм знаел, не се чувствам подведен. Колкото и да е правилна сделката, ако знаех, няма да им дам. Основната задача на правителството е да запази пари за заплати и пенсии за жизненоважни системи на държавата. Изпадали сме в ситуация, в която пенсията е ставала 3 долара. И знаем какво е било“, допълни той.

Министър-председателят обясни, че вече е затворил тази тема. Въпреки това, според него министърът на икономиката Емил Караниколов, имайки се предвид, че министерството, ръководено от него е принципал на ББР, не носи вина за отпуснатия кредит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X