Wizz Air: Бизнес класата за кратки полети да се забрани, вдига вредните емисии

Светослав Метанов 06 декември 2019 в 13:51 8565 0

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа Wizz Air призовава авиокомпаниите да спрат да изпълняват полети с празни места в бизнес класа при полети до 5 часа, съобщават от дружеството.

Според въздушния превозвач бизнес класата трябва да бъде забранена за всички кратки полети. Аргументът на Wizz Air е, че местата за пътници в бизнес класа допринасят за два пъти по-голям въглероден отпечатък спрямо тези за пътници в икономична класа, и индустрията е отговорна, че продължава да следва този неефективен и архаичен модел.

Wizz Air призовава авиокомпаниите да се ангажират с пълна забрана на полети с празни места в бизнес клас за полети при къси дистанции до 5 часа. Ерата на старомодните пътувания е към края си, и същото важи за бизнес класата, заявяват от дружеството.

В момента Wizz Air оперира с най-ниски емисии на CО2 на пътник сред всички конкурентни авиокомпании, равняващи се на 56.8 г/пътник/км към октомври 2019 г. Ултра нискотарифният бизнес модел на WIZZ разчита на висок коефициент на натоварване (планирани 95% за първата половина на 2020 г.) и плътно разпределение на местата, за да се гарантира устойчивото летене и възможно най-ниски емисии на CО2 на пътник.

Wizz Air е поела ангажимент и за допълнително намаляване на емисиите си с 30% за всеки пътник през следващите 10 години и призовава другите авиокомпании да направят същото. Според въздушния превозвач това е проблем на целия отрасъл, който се нуждае от всеобщи решения. 

Wizz Air се ангажира да изгради своя устойчива флотилия с най-модерните самолети от neo серията на Airbus, като вече има направена поръчка за 268 от най-ефективните самолети в света. 

„Wizz Air полага огромни усилия за съдаването на устойчива авиация и призоваваме всички останали авиокомпании да бъдат отговорни и да спрат да летят с празни места при къси дистанции. Браншът като цяло трябва да бъде по-решителен в действията си и да забрани бизнес класата при кратки полети. В същото време призоваваме всички пътници да правят добре информиран избор, когато резервират полет. Ерата на старомодните пътувания е към края си, и същото важи за бизнес класата", заяви Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови