Втори кръг преговори със синдикати: Партиите вече обещават увеличения на заплатите

OFFNews 18 юли 2023 в 21:22 1999 0

Димитър Манолов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Димитър Манолов, КТ Подкрепа

За втори ден в парламента се провеждат разговори между синдикати и парламентарни групи. Днес в НС се проведоха няколко срещи между КТ "Подкрепа" и ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП, ДПС и "Възраждане".

В петък с депутатите разговаряха представители на КНСБ, след края на които Пламен Данаилов в заключение заяви, че е оптимист, че депутатите чуват исканията на хората. По думите му 2/3 от исканията на синдиката ще бъдат приети, като те са на обща стойност от над 200 млн. лв.

След четири дни протести: КНСБ и партиите си стиснаха ръцете за още над 200 млн. лева разходи

БСП по традиция захвана тезата, че исканията на синдикатите съвпадат с техните предложения. Лидерът на партията Корнелия Нинова припомни искането ѝ за дефицит от 4%.

От групата на ПП-ДБ изтъкнаха, че ще проверят възможностите за вдигане на заплати и ще поискат необходимата информация от Министерството на финансите.

От "Възраждане" пък коментираха, че синдикатите могат да разчитат на подкрепа на партията. След срещата Цончо Ганев заяви, че Той посочи, че предварително са подготвили конкретни предложения в проектобюджета по сектори, дори и без от синдикатите да им ги представят.

От ДПС и днес заявиха, че исканията на синдикатите са резонни. 

"Има искания за увеличение в почти всички бюджетни сфери и институтите, като започнем от сценичните изкуства и минем през приходните агенции. Ще запознаем групата с поставените теми. Не са малко сумите и са съвсем основателни тези теми, които бяха поставени. Надявам се, че поне частично от тях ще могат да намерят и решение в следващия бюджет", каза Халил Летифов - депутат от ПГ на ДПС.

От ГЕРБ днес заявиха, че внасят предложения към проектобюджета, касаещи увеличение на заплатите в МВР, министерството на отбраната, НОИ, БАН, държавните университети.

"Увеличаване на заплатите в Българската агенция за безопасност на храните, Изпълнителната агенция по горите, също там 8 милиона е предложението, което правим за двете агенции. По отношение на възнагражденията на Центъра за спешна медицинска помощ и РЗИ сме подготвили предложение, свързано с увеличаване на фонд работна заплата с 36 милиона лева", каза Теменужка Петкова, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС, цитирана от БНТ.

След срещите президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че е умерен оптимист.

"Всички парламентарни групи без изключение, с някои нюанси, споделиха нашите притеснения за начина, по който са структурирани най-вече доходите в бюджета. Нашият апел към политиците е, ако те самите нямат идеи, които да съвпадат с това, което сме предложили, поне да не пречат на другите, които са ги направили в процеса на гласуването", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика