Високотехнологичният бизнес е против увеличаването на данъците у нас

OFFNews 16 декември 2016 в 23:58 6534 5

Снимка sxc.hu

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор у нас – Българската аутсорсинг асоциация, БАСКОМ, БАИТ, ИКТ Клъстер и Автомобилен клъстър, изпратиха открито писмо до представители на изпълнителната, законодателната власт и лидери на водещи политически партии, в което изразяват категоричната си позиция срещу завърналата се в публичното пространство тема за промяна на данъчното облагане в България.

В становището се посочва, че е необходимо обединяването на усилията на всички ангажирани страни в подкрепа на установилата се дългосрочно предвидима и устойчива нормативна и данъчна среда у нас.

Компаниите подчертават, че финансовата и социална стабилност са възможни само при устойчива бизнес среда, осигуряваща основните икономически показатели: трудова заетост, размер на доходите, събираемост на данъци и социални осигуровки, стандарти и стабилност на платежния баланс чрез стимулиране на износа.

Високотехнологичните фирми у нас формират значителна част от БВП на страната - за 2015 г. този принос бе в размер на над 8% за аутсорсинг, разработка на софтуер, информационни технологии и 4% на автомобилната индустрия.

Продължителното присъствие на темата за увеличаване на данъците в България ще доведе до силен отлив на инвестиции, от което ще загубят всички и пряко потърпевши ще бъдат гражданите и домакинствата, се казва в становището.

Допълнителен риск е други държави от Централна и Източна Европа да се наложат като по-атрактивни дестинации за инвестиции и бизнес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови