Великобритания ще наказва Ryanair заради отменените полети

OFFNews Последна промяна на 28 септември 2017 в 10:37 4465 1

Управлението за гражданска авиация на Великобритания (Civil Aviation Authority - CAA) заплаши със санкции ирландския нискотарифен авиопревозвач Ryanair заради това, че не е предоставил на клиентите си достоверна информация за техните права, след като вчера обяви отмяна на редица полети през зимния период.

Това съобщи ръководителят на Управлението за гражданска авиация на Великобритания Ендрю Хейнс, цитиран от БТА.

"Райънеър" анулира вчера 18 000 полета през предстоящия зимен сезон, което засяга интересите на около 400 000 пасажери.

Компанията обясни това решение с намаляване на авиопарка с 25 самолета през зимата.

"Райънеър" предложи на пътниците, чиито планове засягат новите анулации, или нови варианти за полетите или връщане на парите. По-рано "Райънеър" анулира неочаквано 2100 полета между средата на септември и края на октомври. Тази мярка засегна 315 000 клиенти.

Ръководителят на Управлението за гражданска авиация на Великобритания посочи, че информацията, която е оповестила вчера "Райънеър", отново не пояснява правата на пътниците.

"Има ясни закони, които имат за цел да окажат помощ на пътниците в случай на отмяна на полети и помагат да се намали както разочарованието им, така и неудобствата, свързани с обстоятелства, които не зависят от тях", посочи Ендрю Хейнс.

Управлението е изпратило до "Райънеър" писмо с молба за среща с ръководството за консултации, които ще продължат най-малко една седмица. Тези консултации могат да доведат до завеждане на съдебен иск за необезпечаване на защитата на правата на потребителите.

Ирландският новинарски портал "Фора" обяснява проблемите на "Райънеър" с масов отлив на персонал, най-вече в Норвийджън еър (Norwegian Air). Само през тази година са напуснали 140 пилота, работещи за ирландския нискотарифен превозвач, посочва "Фора".

"Райънеър" е най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа. Тя обслужва над 1100 дестинации между 160 летища в 27 европейски страни и Мароко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови