Васил Велев: Няма газ за бизнеса. Обещаха ни по-евтино синьо гориво, а то поскъпна 2 пъти

OFFNews 31 юли 2022 в 09:36 6145 16

Васил Велев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Васил Велев

„Обещаха ни четири пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса“, заяви пред бТВ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По думите му работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, но "не са получили адекватен отговор".

В четвъртък след заседанието на Министерския съвет премиерът Кирил Петков обяви, че са договорени 7 кораба с втечнен газ за зимата. "Условието е следващият месец да подсигурим необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор е важна стъпка на екипа, работещ съвместно с Европейската комисия за осигуряване на газ за зимните месеци. Така решаваме съществена част от гарантирането на енергийната сигурност и правителството улеснява следващия кабинет", каза Петков тогава.

Велев обясни, че са получили неяни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие са се оказали 3 до края на годината. "Този газ не може да стигне до България, защото "нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ", посочи той.

Председателят на АИКБ допълни, че дори газът да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по-малко от половината от недостига.

По думите му липсата на синьо гориво за бизнеса ще доведе до съкращаване на 250 хил. работници.

„Ние сме по-големи украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по-големи европейци от французите, германците, австрийците и италианците, които използват дългосрочните си договори за руски газ. Ние се отказваме от по-евтиния с минимум 1/3 руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната", коментира Васил Велев.

Според него за търпението "към безчинствата на управляващите ще си платим с глад и студ през тази зима".

Председателят на АИКБ обясни, че единственият изход от ситуацията е възстановяване на доставките от "Газпром" по съществуващия договор. По думите му този газ е по-евтин от всички останали алтернативи, а газовото ни хранилище е най-празно в Европа, въпреки че е с минимални размери спрямо потреблението.

"Напълно безотговорно е невъзстановяването на тези доставки. Ние се наслушахме на всякакви квартални анализатори и експерти на хонорар при чужди интереси. Трябва да се помисли за българската индустрия, предприятията и гражданите", категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

21

Johnny B Goode

03.08 2022 в 22:57

Стига замазва лъжата, кажи КОГА за започнали да летят, ПРЕДИ или СЛЕД ковида.
Освен това, дикиш/декиш не е диалектна форма, турцизъм е.
Специалист нещастен...


-60

19

офф бее

31.07 2022 в 23:46

Ще го канят - тоя яхта на снимка само е виждал!

2073

18

Johnny B Goode

31.07 2022 в 22:16

Еврото, освен това се чудя това руските тролове лъженето с майчиното мляко ли си го получавате или специално ви обучават при Мутрофанова (Нейно Превъзходителство, да се свети името и).
А ходи провери кога "Гъливер" е започнал да лети, по кои дестинации, и т.н. После ела пак и изпляскай още една мазна уйдурма. Колкото по мазна, толкоз повече ще се те канят на яхтата.

2073

17

Johnny B Goode

31.07 2022 в 21:56

Еврото, само да те светна, че тези казармени шегички за поздравите към близки роднини ги ползувахме преди 40-тина години и не ми правят впечатление отдавна.
Разбирам, че твоето интелктуално ниво е замръзнало нейде на ниво късен пубертет, ама не се хаби.
Виж ако има нейде форум на Пиф или Мурзилка, по може да хванеш декиш там.

2073

15

Johnny B Goode

31.07 2022 в 20:19

Най-обичам възпалени Евроатлантици. Почти като миризмата на напалм рано сутрин.
FYI Стивън Сегал е вече руснак и първа дружка на Путкин. Махни го от черния списък, че ще ти орежат яхтите.

-60

14

офф бее

31.07 2022 в 19:55

Мухахахааааа....Щял да оди при гъливер с путин...или обратното. Но все толкова вярно....Иди, земи и майка си

2073

12

Johnny B Goode

31.07 2022 в 17:31

Еврото, много си лесен за ядосване бе. Такива дето си губят нервите толкова лесно ги пенсионират от активна тролска служба.
Бързай да не закъснееш за яхтата, че може да вземат Бай Пешо вместо тебе. Ако не се е върнал градинарят от морето, не забравяй да подстрижеш тревата преди да се качиш на въртолета за яхтата.