Варна даде частта си от Пловдивския панаир на Георги Гергов

OFFNews 10 декември 2021 в 17:35 4090 0

Георги Гергов
Георги Гергов

Община Варна прехвърли акциите си в Пловдивския панаир на дружеството на бизнесмена Георги Гергов "Пълдин туринвест", съобщи БНР. Предложението е внесъл кметът Иван Портних, който безуспешно стори същото през октомври.

"За" апортирането са гласували 28 общински съветници (от ГЕРБ), "против" са били 15 (от "Демократична България", БСП и "Възраждане"), "въздържал се" - петима.

"Пълдин туринвест" е основен собственик на панаира с 50,3% сега, а след увеличението на дела ще притежава 79,3%.

25% от "Пълдин инвест" държи община Пловдив, останалите са на Гергов.

25% от "Международен панаир Пловдив" АД са на държавата чрез Министерството на икономиката, останалите са на "Пълдин туринвест".

С решението си от днес варненските съветници упълномощават кмета Иван Портних да предприеме и извърши всички необходими фактически и правни действия по изпълнението на решението.

Съветникът Николай Капитанов от "Демократична България" обяви, че ще търсят помощта на областния управител за ревизия на решението. От партия "Възраждане" планират да се присъединят, а съветниците от БСП окачествиха решението като "срамно", пише още БНР.

Варна се сдоби с 29% в панаира от икономическото министерство по време на управлението на Божидар Лукарски след решение на кабинета "Борисов 2", припомня "Капитал". Това беше по-голямата част от държавния дял, разделен на две - 20.63% за Пловдив и по-големият дял за Варна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!