В Европа няма такова нещо като такса "празен стол", тя е незаконна

OFFNews 17 август 2017 в 20:26 3922 2

Снимка facebook.com/miloz.sozopol.bg

Казусът с тези столове стигна и до Брюксел

Собствениците на ресторанти би трябвало да информират предварително клиентите си, ако налагат такса за неявяване при направена резервация, обясниха от Европейската комисия след запитване на БНТ.

Поводът за запитването на медията е твърдението на собственика на "Miloz Fish end Grill" в Созопол, че таксата от 20 лева за празен стол е нормална практика за "всеки реномиран ресторант по света".

Ако резервирате маса в ресторант по телефона или онлайн и ви предупредят, че при неявяване сте длъжен да платите неустойка, тогава, според европейските закони, правата ви на потребител не са нарушени. Освен, ако не прецените, че сумата, която трябва да платите, е несъразмерно висока и решите да я оспорвате. Българският случай с такса "празен стол" обаче нарушава европейското законодателство, защото клиентите не са били предварително информирани, обясниха от ЕК.

Ако прецените, че вашите права като потребители са нарушени, Еврокомисията съветва да сезирате националната организация за защита на потребителите.

Можете да се оплачете и директно в Брюксел - в Европейския потребителски център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови