В АЕЦ Темелин заредиха нова модификация на руско ядрено гориво

OFFNews 23 август 2018 в 14:31 2808 0

В рамките на плановия ремонт на чешката АЕЦ „Темелин“ в активната зона на реактор ВВЕР-1000 на Втори енергоблок бяха заредени 48 топлоотделящи сборки от новата модификация ТВСА-Т.mod.2, производство на горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ. 

В сравнение с топлоотделящите сборки ТВСА-Т, които бяха доставяни по-рано за АЕЦ „Темелин“, конструкцията на ТВСА-Т.mod.2 осигурява по-висока икономическа ефективност на експлоатацията на ядреното гориво и притежава по-голяма твърдост на структурата и по-малко хидравлично съпротивление, които ще се отразят положително върху експлоатационните характеристики.

Серийното производство на новите топлоотделящи сборки започна през 2018 г. в Машиностроителен завод (ПАО „МСЗ“, производствено предприятие на горивната компания ТВЕЛ в гр. Електростал, Московска област).

ТВЕЛ доставя ядрено гориво и за двата енергоблока на АЕЦ „Темелин“ с реактори ВВЕР-1000 в рамките на действащия договор с чешката енергийна компания CEZ.

„Зареждането на най-съвременните и ефективни ТВС в реактора на АЕЦ „Темелин“ е резултат от интензивната съвместна работа на руските и чешките специалисти в рамките на инженеринговия проект за разработване и внедряване на новата модификация ядрено гориво. Това е още една успешна страница в историята на дългосрочното и ефективно сътрудничество на горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и CEZ. Ние, от своя страна, сме готови да продължим да доставяме в Чехия съвременно и надеждно ядрено гориво, да внедряваме иновационни конструкции и модификации на ТВС от ново поколение (в това число и за реакторите ВВЕР-440), които ще направят работата на чешките АЕЦ още по-ефективна“, отбеляза старшият вицепрезидент за търговия и международен бизнес на ТВЕЛ Олег Григориев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови