Увеличават членовете на Надзорния съвет на ББР заради отказ на уволнени да си тръгнат

OFFNews 14 юни 2021 в 21:39 3632 0

Министерството на икономиката ще увеличи Надзорния съвет на Българската банка за развитие, като назначи нови хора в него, предаде БНТ.

Причината е, че назначените при предишното управление Митко Симеонов и Велина Бурска отказват да напуснат след уволнението си. Мотивът им е, че трябва нов конкурс.

Министърът на икономиката Кирил Петков обясни, че БНБ вече е одобрила предлаганите от него Васил Щонов и Валентин Михов, но поради отказа на Симеонов и Бурска да напуснат, се търси ново решение, така че те да останат малцинство в борда на банката и да могат да се приемат по-лесно промени.

В края на май Петков уволни двамата, след като свика среща с НС на ББР, но на нея се отзова само председателя на Съвета - Стамен Янев. В началото на юни Управителният съвет на ББР пък отказа да предостави на Одитния комитет, сформиран от министъра, кредитните досиета.

"Не стига, че не са се свършили работата, не стига, че са раздали 1 млрд. на осем компании, не стига, че бяха уволнени, ами сега без абсолютно никаква за мен реална причина, освен само да бавят и да се надяват, че на нашето правителство ще му изтече срокът, реално това правят и ни вкарват в съда", каза той.

По думите му хубавото нещо е, че БНБ одобри новите членове на Надзорния съвет. "Мисля, че в моя мандат ще се събудим една сутрин и ще видим, че ББР могат да дават не само 5 млн. договори, но има професионално управление и всички спънки, пречки, административни хватки, сме ги прескочили", коментира още ресорният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови