Управляващите с фронт срещу бездимните цигари. Цената скача до 10 лева

OFFNews 03 юли 2018 в 09:35 8514 3

Менда Стоянова

Управляващите от ГЕРБ планират съществено поскъпване на бездимните цигари, които набраха популярност по света, а вече и у нас. Ако плановете се осъществят, кутия от новия тип бездимни цигари ще поскъпне от 5,50 (колкото е средната цена на повечето марки) до 10 лева.

От бранша се възмутиха от промяната в разпоредбите в средата на годината. Подозренията са, че поскъпването има за цел да защити вероятните загуби на производителите на конвенционални цигари.

Според ГЕРБ промените имат за цел една единствена цел - повече приходи в бюджета. Не е ясно обаче колко хора биха ползвали новите цигари при толкова висока цена.

„Това би било безпрецедентно в ЕС. Както като време, в което се прави такава промяна, така и като нива на облагане. Това са бездимни тютюневи изделия и те трябва да бъдат облагани диференцирано. Не си спомням да е имало промяна на акцизни ставки в средата на годината. Обикновено влизат в сила от следващата фискална година, така, както се случи и миналата година”, коментира Верджиния Джевелекова, представител на вносителите, пред bTV.

Според нея поскъпването ще върне част от потребителите към старите цигари, а други ще ползват контрабандни. Всичко това ще е без особен резултат за бюджета.

На друго мнение е председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. „Ако от една кутия нормален тютюн, струваща 5,50 лв., 3,50 лв. влизат в бюджета, от една кутия от новите при цена 5,50 лв. влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. с тенденция до края на годината да станат 30 млн. лв.”, заяви тя пред bTV.

По думите й при определянето на акциза в края на миналата година бездимните цигари са били подценени и от 1% дял до момента са скочили до 1,4% с перспективата да станат 1,6% до края на 2018 г. Според нея така се е получила ситуация, в която „бюджетът дотира всяка кутия”.

На въпрос защо изведнъж България тръгна да става първата страна в ЕС, която изравнява бездимните цигари с обикновените, Стоянова отговори, че скоро и в други членки ще се преразглежда фискалният ефект от тези изделия и вероятно ще има промени в евродирективите.

„Цифрата „10 лева” е абсолютно некоректна. Разликата в цената на цигарите е 2,50 лв,. т.е. при цена от 5,50 лв. максимум 8 лв.”, пресметна депутатката. Тя отбеляза, че ако производителите искат да продължат да налагат продукта си, могат да отстъпят част от своята печалба.

„Не съм съгласна като данъкоплатец непушач моите пари да отиват за дотиране на едно изделие, употребявано от шепа хора – това не са социално слаби хора, за да го пушиш, трябва да направиш една инвестиция от 200 лв. за устройството. Тези хора са много шумни и вдигнаха темата по медиите”, добави Стоянова.

Според нея и Министерството на здравеопазването трябва да се включи в дебата, защото бездимните цигари в момента не са забранени на закрити обществени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

3

mendi

03.07 2018 в 11:42

Щом подкопават контрабандата (бъркат директно в джоба на една партия) значи трябва да ги направим толкова скъпи, че да си струва да се контрабандират, и от там едни пари в плюс на тази партия :)
Гениално!

8074

2

JustSoYouKnow

03.07 2018 в 10:20

П.П. Чувал съм, че се правят добри пари и от наркотици, дайте и на тях да им вдигнем акциза, че нещо нищо не влиза в хазната? Пък здравето на хората, за него няма акциз, кой да ти го гледа.

8074

1

JustSoYouKnow

03.07 2018 в 10:17

Страхотно!
Поправете ме, ако греша, но идеята на тези цигари не е ли, че не са толкова вредни за хората, които ги пушат, съответно по- малко разходи за здравеопазване. Една от целите на държавата не е ли именно да подобри условията и качеството на живота на гражданите си?
Но това както и да е.
Аз виждам още няколко варианта за увеличаване на бюджета, които са не по-малко разумни. Ето ги и тях:
1. Спираме бюджета за МВР по този начин ще бъдат спестени колко бяха 1.47 милиарда? По този начин държавата ще може да се провали и в сигурността и защитаването на гражданските права.
... Спираме бюджета за армията, здравеопазването, и т.н.
По този начин ще реализираме 100% неусвояемост на бюджета. Разбира се, за да е идилията пълна, премахваме и държавната администрация, защото вече няма какво да администрира и всичко е точно. Ще имаме даже излишък.

Ако някой проявява интерес към тази стратегия за икономическо благоденствие, предлагам да направим една експертна комисия по някой евро фонд.
 
X

Да помогнем на украинските деца!