Тристранката за бюджета се отлага за сряда

OFFNews 29 септември 2014 в 10:13 2303 0

Вероятно днес няма да се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) за актуализацията на държавния бюджет и този на НЗОК.

Другите две страни искат още малко време, за да се подготвят за дебата, обяви Йордан Христосков, вицепремиер и министър на труда и социалната политика пред БНТ.

Той заяви, че заседанието вероятно ще бъде отложено за сряда в 11.00 часа, каквото е искането на синдикатите и работодателите.

„Преди това в 9.30 часа комисията, която обсъжда предварително въпросите, ще подготви своето становище. Смятам, че едно отлагане с цел по-добра подготовка на социалните партньори е разумно. Социалният диалог винаги има различни позиции. Целта е да се проведе съгласуване и евентуално да се постигне в максимална степен съгласие“, коментира Христосков.

В петък от Министерския съвет обявиха, че заседанието на НСТС за промените в държавния бюджет и този на Здравната каса ще е в понеделник - 29 септември.

Синдикатите и работодателските организации веднага обявиха, че ще бойкотират това заседание, защото не разполагат с проектите, които ще се обсъждат. Те напомниха, че по правилника за работа на НСТС документите трябва да им се представят два работни дни предварително.

Министерството на финансите представи в събота проекта на промени в държавния бюджет, а предложението за промени в бюджета на Здравната каса станаха ясни в петък.

Промените в бюджета на касата Здравната каса предвиждат увеличение на разходната част със 100 млн. лв., които ще дойдат от вътрешни резерви.

Актуализацията на държавния бюджет, предложена от служебния финансов министър Румен Порожанов, предвижда вземането на нов държавен дълг в размер на 4,5 млрд. лв. Дефицитът към края на годината пък ще е 4%, с което държавата ни ще премине лимита от 3% за държавите в Еврозоната и това ще затрудни допълнително влизането ни в зоната.

Служебният кабинет ще гласува тези промени в държавния бюджет и този на касата, но те ще влязат в сила, едва когато ги приеме сформираното след изборите на 5 октомври Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!