Централната банка на Турция проведе първите тестове с цифровата лира (CBDC)

OFFNews 01 януари 2023 в 13:21 1863 0

Снимка Haber Sol

Първите тестове с цифровата турска лира са били осъществени на 29 декември.

Централната банка на Турция е провела първите тестови транзакции, използвайки цифровата турска лира (CBDC). Това съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на изявление на Централната банка. През 2023 г. турската централна банка планира да придвижи транзакциите с дигитални лири до напреднал етап и смята да проведе пилотни тестове с участието, включително, на банки и компании за финансови технологии.

„През първото тримесечие на 2023 г. Централната банка на Турция ще продължи своите пилотни изпитания със затворен цикъл с технологични заинтересовани страни. Резултатите от теста ще бъдат публикувани в изчерпателен одитен доклад“, се казва в изявление на централната банка.
Според трезора, изследването на правния аспект на цифровата турска лира „показва, че цифровата идентификация е жизненоважна за проекта“. "Изследването на технологичните изисквания и икономическата и правна рамка на цифровата турска лира ще бъде приоритет през 2023 г.“, подчертаха от банката.

През октомври Службата за президентска стратегия и бюджет на Турция представи годишната си програма за 2023 г., която включва обсъждане на цифровата валута на централната банка - цифровата лира ще бъде интегрирана с цифровата идентичност и системата за плащане FAST.

Както уточнява порталът Yahoo Finance, Централната банка на Турция работи върху собствена цифрова валута от много години. Този вид пари са цифрови активи, обезпечени от централна банка и са много различни от биткойн и етериум. До голяма степен защото са централизирани: те се контролират от централната власт - правителството или централната банка на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови