Цените на течните горива у нас трябва да са най-ниски

ЕС не бива да въвежда таван на цените на горивата, категоричен е Васил Велев, председател на АИКБ

OFFNews 09 септември 2022 в 08:50 2113 0

Васил Велев

Снимка БТА/Архив

Васил Велев, председател на АИКБ

„Цените на течните горива у нас би следвало да бъдат най-ниските в ЕС. Акцизите ни са най-ниски, производствените разходи са най-ниски, петролът е с около една трета под пазара на сорта „Брент“, коментира по bTV Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По думите му има три страни в ЕС, които са с по-ниски цени от нас. "Това трябва да ни подсказва, че не всичко е наред“, допълни Велев.

Групата компании "Лукойл" има голяма пазарна сила. Положителният ефект от конюнктурата би следвало да се раздели не само между акционерите, а и между потребителите. В това отношение срещата на ръководството на компанията с президента Радев би трябвало да повлияе и да последва снижаване на цените, при всички случаи на най-ниско равнище в ЕС, подчерта Велев.

По думите му в следващите две години ще сме изключение от ембаргото, време през което рафинерията трябва да се подготви да преработва и друг петрол, "но през този период ще има един голям марж, който трябва да се разпредели справедливо между акционери и потребители. "Лукойл" също е заинтересована да е в добри отношения с властите в страната", подчерта Велев.

Според него Европейският съюз не бива да въвежда таван на цените на руския газ, тъй като това е допълнителна намеса в пазара и би влошило ситуацията.

Основният проблем за българските граждани е инфлацията. Тя е следствие на високите цени на електроенергията, природния газ и горивата. Тези три компонента трябва да бъдат управлявани, за да предотвратим следващото голямо "наводнение“, посочи председателят на АИКБ.

Асоциацията на индустриалния капитал ще изпрати писмо до властите с искане да продължат настоящите мерки за компенсации за високите цени на електроенергията и през следващата година. Според Велев тези компенсации не са помощи в голям размер, а възстановяване на надвзетото от изкривения пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!