Радев на срещата с Лукойл: Скъпите горива пречат и на хората, и на бизнеса

OFFNews 08 септември 2022 в 13:43 3245 1

Представители на Лукойл на среща с президента Румен Радев

Снимка Стопкадър

Представители на Лукойл на среща с президента Румен Радев

"Лукойл" е не само важна част от българската икономика, но е и един от основните работодатели, както и един от основните производители на горива, държащ преобладаващ дял от пазара.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на енергийната компания "Лукойл" на "Дондуков" 2. Двете страни провеждат работна среща, на която ще бъдат обсъдени възможностите за ограничаване на инфлацията и за развитието на предвидима икономическа среда в страната, съобщиха от президентството.

Радев благодари на компанията, че се е отзовала на инициативата на служебното правителство, което "търси ефективни решения за борба с инфлацията и предвидима и стабилна икономическа среда в страната".

"От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и на инфлационните процеси, което определя и стратегическото значение на компанията, особено по време на криза. Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и води до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителите", добави той. 

По думите му срещата с българското правителство е една добра възможност, за да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, борба с инфлацията в полза на българския потребител, но следвайки строго пазарните механизми.

Президентът на компанията Вадим Воробьов отбеляза, че с благодарност е приел поканата на президента. 

"Смятам, че в този разширяващ се свят е важно да имаме по-тесни контакти, за да продължим нашето развитие, компанията е повече от 20 г. на българския пазар и надяваме се, че вече можем да бъдем препоръчвани като сериозен работодател", каза още Вадим Воробьов.

Според него компанията е успяла да запази достатъчно работни места.

"В последните няколко дни членове на правителството проведоха редица срещи с наши представители, в които се набелязаха мерки, за да осигури вътрешния пазар", заяви той.  

"Ние се договорихме и ще продължим да разговаряме с правителството за изработване на средносрочни мерки в един по-кратък период от време. Имаме, макар и не много ясно, разбиране за това как ще продължат нещата, но смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите, когато ембаргото влезе в сила", добави Воробьов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!