СОАПИ: Преговаряме със Сингапур за безплатни офиси за софийски фирми

Кремиковци става индустриална зона, може да строим самолети там, твърди шефът на агенцията

Юлиана Ончева 23 декември 2018 в 09:32 4024 0

Столичната агенция за приватизация и инвестиции подготвя договори за бизнес партньорство с 10 града по програмата city to city. Сред тях са Хамбург, Есен, Лисабон и Сингапур. 

Изборът на градовете е на родния бизнес, съобщи за OFFNews Владимир Данаилов, шеф на СОАПИ. Основната ни дейност е да подпомагаме наши фирми да стигнат до чужди пазари, допълни той. 

София вече има 2 договора в мрежата city to city - с Лондон и Виена. Те предвиждат да се предоставят временни безплатни офиси на столични предприемачи, които искат да работят в британската или австрийската столица. Договорите предвиждат цялостна подкрепа за софийския бизнес като осигуряване на помощ за отваряне на фирма, намиране на кадри, контакти за работа и представяне пред местния бизнес. 

На свой ред СОАПИ предлага същата конкретна подкрепа на лондонския бизнес например, който иска да инвестира в София, обясни Данаилов. 

Предстои подобни рамкови споразумения да бъдат сключени с 10 града, но подготовката на 1 договор отнема около година, каза още шефът на СОАПИ. Той уточни, че целта на агенцията е да привлича инвеститори, които искат да развиват бизнес у нас, а не да ни продават технологии, стоки или услуги. Бизнесът в София има интерес към Сингапур, защото островният град-държава е "щаб квартира", трамплин за всички чужди стартъп компании на азиатските пазари. 

В плановете на СОАПИ е и създаването на индустриална зона в Кремиковци, за която се привличат инвеститори. На 100 дка площ, където се съхраняваха балите с боклук, може да се изгради икономическа зона като в Божурище. Може да развиваме самолетостроене, да се правят части за самолети, издаде част от преговорите с инвеститори Данаилов. 

Икономиката на София е стабилна и растяща, имаме малко над 700 хил. човека работна ръка. Половината от тези хора говорят езици, имат добро образование. През 2018 г. имахме над 100 казуса на различни компании, предимно от чужбина, които търсеха информация и съдействие от СОАПИ, заяви Владимир Данаилов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови