След глас погрешка: НС прие 0% ДДС не само за хляба, но и за брашното

Въвежда се и намалена ставка за хотели, вили и каравани

Йорданка Веселинова 29 юни 2022 в 11:13 12947 3

Архив

Снимка БТА/Христо Касабов

Антоанета Цонева

Заради един глас, даден погрешка парламентът отмени ДДС върху брашното. До куриозната ситуация се стигна при прекрояването на актуализацията на държавния бюджет, която се гледа на второ четене в пленарната зала днес. Критичният глас се оказа на депутатката Антоанета Цонева (Демократична България), която вместо "против" гласувала "за".

С нейния вот преди минути народните представители подкрепиха предложението на Пламен Абровски и група народни представители от ИТН, което в понеделник бе отхвърлено от бюджетната комисия. В него е заложено намалена ставка от 9% за настаняване в хотели, за ваканционно настаняване и отдаване под наем на площадки за къмпинг и каравани. Отпада и ДДС за брашното. Мярката ще важи за срок от 1 година - до 1 юли 2023 г.

В зала искането на Абровски мина със 116 гласа "за", 103 "против" и 11 "въздържал се". По време на първото гласуване предложението падна, но при прегласуването ДПС подкрепи ГЕРБ, ИТН и "Възраждане" и редакцията бе приета.

След около 10 минути и поредица от гласувания Антоанета Цонева от ДБ поиска прегласуване, тъй като погрешка гласувала "за", вместо с "против". От опозицията скочиха срещу това искане и заявиха, че щом предложението е прегласувано, то не би следвало да бъде подлагано на гласувано за трети път.

Всъщност гласът на Цонева е решаващ и това е причината за силния отпор от новосформираното мнозинство - с нейния глас гласовете "за" биха били 115, биха се изравнили с тези "против" и "въздържал се", което значеше, че искането нямаше да мине.

Тъй като управляващи и опозиция не успяха да се разберат дали да допуснат прегласуване, председателят на НС Мирослав Иванов даде 10-минутна почивка. След края ѝ той обяви, че резултатът остава такъв, какъвто е.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

2

зора

29.06 2022 в 16:33

Тази е пълна шматка. За какво стои в парламента- да си цвъка по джиесема...и да взима висока заплата? По погрешка! Дори е нямала време да погледне кой бутон натиска, от четене на клюки...

5827

1

pisnamiotmutri

29.06 2022 в 12:31

Закони с глас погрешка. Това е новата коалиция.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика