Ресторантите към хотелите ще отворят за нощуващи

OFFNews 16 декември 2020 в 17:37 8256 0

По мое предложение до здравния министър се възприе подходът да бъдат допуснати гостите на хотелите в заведенията към тях. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на блиц-контрола в Комисията по икономическа политика и туризъм, цитирана от Агенция "Фокус".

"По мое предложение до министъра на здравеопазването се възприе подхода да бъдат допуснати гостите на хотела за изхранване в заведенията на хотелите, но само за гости на хотела. Конкретиката е до 22.00 ч. да поставим вечерен час и да бъде спазен 50 % от капацитета на заведението. Това е моето предложение, което беше възприето като подход и аз съм благодарна на щаба, че го възприе", каза още министърът. Министерството е предложило сменен режим за закуска, обяд и вечеря.

Тя заяви, че се е ангажирала с конкретни проверки, защото е нецелесъобразно спа центровете да работят, хотелите също, а хората да се изхранват по стаите.

Николова обяви, че очаква акт на здравния министър.

"Направили са резервации за Нова година - кой ще отиде на хотел, като не му е осигурено изхранването и ще си носи там тиганите?", коментира Валери Симеонов.

Не е ясно, как ще се редуват гостите на хотела в Новогодишната нощ и как ще бъдат изгонени компаниите в 22 часа. 

Годишният темп на спад на посещенията на чужденци в България за първите 10 месеца бележи понижение в размер на 66.6 %, каза Николова. "Само за първите 6 месеца на 2020 най-силно свиване на икономическата активност сред всички основни сектори в икономиката е отчетено при услугите по туристическа, агентска и операторска дейност в размер на минус 83.2 %. Общо за хотелиерството и ресторантьорството понижението на активността е с минус 72.2 %", допълни още министър Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови