Разрушиха Дървеното - легендарното заведение в Младост 3

Светослав Метанов 21 април 2023 в 12:57 15543 1

Дървеното

Снимка Светослав Метанов

Дървеното.

Най-емблематичното заведение в столичния квартал Младост 3 вече е в историята! Багери и строителни работници бутнаха стените и навеса на "Дървеното" - кръчмата, която бе по-известна от сградата на общината, поликлиниката и кварталната църква.

Заведението с категоризация "една звезда" бе основният ориентир за софийските таксиджии в необятното еднообразие на младостките панелки.

"Дървеното" бе своеобразна обществена и културна институция, средище на оживени граждански дебати в неформална обстановка на чашка мента и мастика.

Иконичната кръчма се появява още по времето на Тодор Живков. Тогава комунистическият Указ 56 дава възможност за стопанска инициатива и развитието на дребен частен бизнес.

"Дървеното" оцеля през всички кризи на българския преход, но падна като жертвен агнец на кампанията за премахване на незаконните обекти в "Младост".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

21.04 2023 в 13:42

Понеже ни сравняват с румънците: българина има ли представа колко средновековни замъци има в тази страна? И всичките са запазени и поддържани. Българина събаря всичко. Камък върху камък не оставя. Кои са другите които разрушават всичко? Нашите братя руснаци, българино прост!