Путин качва министрите на хеликоптери - бори задръстванията

18 октомври 2012 в 13:01 2726 2

Владимир Путин Снимка: БГНЕС
Владимир Путин Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин планира да качи министри, шефове на водещите държавни институции и бизнесмени на хеликоптери. Администрацията му работи за създаването на въздушни коридори, за да разтовари пътните артерии на Москва от задръстванията, пише вестник „РБК – Daily”.

Засега хеликоптери в руската столица ползват само президентът и премиерът. Някои други ведомства обаче също разполагат с хеликоптери.

Плановете за разширяване на практиката за придвижване с хеликоптери в Москва лансира шефът на управлението по делата на президента на Руската федерация Владимир Кожин.

По думите му, въздушни коридори в небето над руската столица може да има още от 2013 г.

Според източниците на „РБК“, със задачата се заел лично бившият министър на транспорта на Русия Игор Левитин, който в момента е съветник на държавния глава.

Според прессекретарите на президента и премиера, хеликоптерите се използват от двамата, за да е „по-удобно на самите обикновени граждани и за да се намалят задръстванията“ (за разлика от европейските страни, в Русия все още затварят пътищата всеки ден по маршрутите на държавния глава и шефа на правителството – бел. ред.). „Засега маршрутите са ограничени, това са основно извънградските резиденции Ново-Огарьово и Горки, както и летищата“, обясниха от Кремъл.

Засега в Кремъл мислят основно за въздушни коридори над Москва, но такива могат да се разработят и за останалите руски градове с население над 1 милион души. Сред тях са Санкт Петербург, Нижни Новгород, Казан, Екатеринбург, обобщава „РБК“.

Путин разполага с най-големия авиопарк сред държавните лидери по света. Според книгата „Животът на роба на галера*: дворци, яхти, коли, самолети, часовници и други аксесоари“ само в президентския авиоотряд има 43 самолета и хеликоптера. Общата стойност на президентската въздушна флота е над 1 млрд. долара. Годишно за обслужването ú се харчат цели 5.83 млрд. рубли или почти 200 млн. долара.

 

*Заглавието на книгата на Борис Немцов, посветена на цялото имущество на руския президент се основава на ирония: В едно от публичните си изказвания Путин заяви, че през всичките години на власт е „бачкал като роб на галера“.

 

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!