Производители унищожават полета с маслодайна роза заради ниските изкупни цени

Тази година килограм розов цвят се изкупува по 1,60 лева, а само надницата на берачите е 1 лв./кг

OFFNews 26 май 2021 в 08:59 5504 1

Розопроизводители от казанлъшко започнаха да унищожават полета с маслодайна роза и са категорични, че тази година няма да събират реколтата от розов цвят.

Цените, които са обявени към този момент, са за около 1,60 лв. за килограм набран розов цвят, което според производителите ги изправя пред фалити. Те нямат възможност нито да платят на берачи, нито да поддържат дългогодишните масиви със символа на България маслодайната роза "Дамасцена". Тя вирее най-добре у нас, но отглеждането й е изцяло ръчно и това е причината този продукт да е толкова скъп.

Според розопроизводителите цената, на която продукцията им се изкупува тази година, е унищожителна, тъй като само надницата на берачите е лев на събран килограм. Затова са решили да унищожават насажденията с рози.

„Причините за това са много, но ще изтъкна една – тази година бяхме оценени на 1,60 лв. Този продукт, нашето течно злато, беше оценен на 1,60 лв. През 2020 г. бяха набрани 13 500 000 кг розов цвят. По 1,60 лв. означава, че нашият символ струва 20 млн. лв. Това, което направихме – решихме тази година да не влизаме в казана”, обясни пред Нова телевизия Венелин Величков.

Според хората от 4 години цената на маслодайната роза все повече пада.

„От Института по етерично-маслени култури преди месец обявиха, че директните разходи за производството на килограм розов цвят е 2,04 лв. Сами може да направите сметката, че продажна цена от 1,60 лв. е на загуба. Не включвам непреките разходи и машините, част от които са закупени на кредити”, добави Величков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки