Прогнозната стойност на концесията на летище София: 3 898 229 907.50 EUR без ДДС

OFFNews 05 юли 2018 в 14:09 3359 0

Прогнозната стойност на 35-годишната концесия на летище София е в размер на  3 898 229 907.50 евро без ДДС. Това е записано в тръжната документация, която бе публикувана в електронния вестник на ЕС.

Срокът за подаване на заявленията за участие в процедурата е до 22 октомври.

В документацията е уточнено, че концесията на летище София е от смесен вид.

Тя включва построяване на трети терминал на аерогарата до десетата година от срока на концесията, както и предоставяне на услуги, свързани с експлоатацията на летище, с цел осигуряване на неговото ползване от въздушни превозвачи. 

На практика прогнозната стойност включва както плащанията на концесионера към българската държава, така и инвестициите, които ще трябва да направи на аерогарата.

На концесионера ще бъде възложено изпълнение на строителство и свързаното с това право да експлоатира строежа при поемане на оперативния и строителния риск, включително правото на получаване на приходите от услугите, предоставяни чрез строежа, и/или от извършване на друга търговска дейност със строежа. Бъдещият стопанин на летището ще може да предоставя на услуги, свързани с управлението и експлоатацията на летището, заедно с правото на експлоатация на тези услуги.

За момента авиоспециалистите у нас смятат за сигурно участието на турската TAV, собственик на мегалетището "Ататюрк" в Истанбул, германската Fraport, която заедно с варненската групировка "Химимпорт" е концесионер на аерогарите във Варна и Бургас, турската Limak, оператора на летището в Цюрих, а отскоро силна заявка дава и Манчестер Еърпорт Груп, която е най-големият оператор във Великобритания – държат летищата Манчестър, Лондон Станстед, Йист Мидландс и обслужват почти 60 милиона пътници но година.

Неофициално се говори и за интерес от страна на ембаргови компании, свързани с режима в Кремъл и ноторно известни родни бизнесмени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови