Проф. Стив Ханке: Първо референдум, после приемане на еврото в България

OFFNews 13 май 2022 в 10:18 3480 2

Стив Ханке

Снимка Архив

Бащата на валутния борд у нас се обяви против въвеждането на еврото

Влизането на България в еврозоната ще повиши риска от по-голяма инфлация. Българският народ ще загуби от приемането на еврото.

Това заяви икономистът проф. Стив Ханке, известен и като "баща на валутния борд" у нас, по бТВ. Според него по темата задължително трябва да се проведе референдум, но той трябва да се случи след задълбочени анализи на ползите и цената от преминаването от системата на валутен борд към еврото. 

От една страна, очевидно, БНБ и Министерството на финансите трябва да си направят анализа. Но от друга - група български финансови и икономически експерти също трябва да съставят доклад. Трябва да има и група външни експерти, които също да се изкажат, подчерта проф. Ханке. Той бе категоричен, че след анализите е необходим обществен дебат, а след него и референдум. 

Този цялостен подход не виждам да се случва. Всичко е някак тайно, някак размито - като старите тайни на Бойко Борисов, които се създаваха посред нощ, коментира икономистът.

Защо бихте искали да промените система, която работи много добре от 25 години? Инфлацията е под контрол. Дългът е много нисък. Корупцията е много по-малка, отколкото би била, ако бяхте в еврозоната. Имахте икономическа стабилност в България. Така че валутният борд работи много добре. И така моят първи въпрос е защо да изоставяте нещо, което работи? Вторият ми въпрос е как точно ще се случи преходът?, попита експертът. 

И даде за пример Естония и Литва, които влязоха в еврозоната след валутен борд. 

Те са страните с двете най-високи нива на инфлация в еврозоната. Инфлацията в Литва е почти 16% годишно. В момента тя е на първо място, а в Естония е почти 15%. Инфлацията там е много по-висока от българската - на европейска база тя е само десет и половина. Мисля, че рискът от повишена инфлация е по-голям, ако приемете еврото и се отдалечите от системата на валутния борд, категоричен бе проф. Ханке. 

По думите му "ако промяната бъде направена, финансовите последици ще бъдат отрицателни, а не положителни". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Махленец

17.05 2022 в 06:21

Проф. Ханке е напълно прав. Въвеждането на еврото на този етап ще навреди сериозно на България - икономически и социално. Аз съм за приемане на еврото, но само след като сме икономически готови за това. А няма да сме готови още поне 10 години. Валутният борд служи чудесно на България, нямаме бърза работа за това евро. Ако човек има нужните познания по икономика и интересите на България присърце, отговорът е прделно ясен - не на еврото на този етап. Приемането му ще е само едно слугинско навеждане пред Германия и Франция.