Правителството ще решава дали да даде 1 млрд. лв. за 2 нови бойни кораба

Георги А. Ангелов 03 ноември 2020 в 19:02 5448 0

Макет на многофункционален боен кораб показан от LURSSEN на изложението "Хемус" в Пловдив преди месец.

Министерският съвет ще разглежда утре проект за договора с германската компания Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG за два модерни патрулни кораба за военноморските сили на страната, съобщи Капитал. Одобрената от парламента цена е 984 млн. лв. с ДДС. От Министерството на отбраната съобщиха пред OFFNews, че на утрешното заседание на кабинета ще бъде обсъждан техен проект за решение, но ще бъде гледан на секретно заседание. От министерството предположиха, че точката е секретна, тъй като в договора е записано цялото въоръжение и оборудване на бъдещите кораби.

Бюджетът за програмата за новите кораби беше одобрен от парламента през 2018 г., като в проекта за инвестиционен разход е записано, че сумата трябва да бъде платена на вноски в рамките на 9 години. В проекта се казва още, че военноморските сили имат нужда от поне четири подобни бойни плавателни съда по стандартите на НАТО, но са склонни да се задоволят с два нови и модернизация на старите белгийски фрегати клас E-71. Възможно е

Това е вторият мега проект за модернизация на Българската армия след покупката на нови изтребители F-16 от САЩ.

Правителството избра корабите да бъдат построени от от немската корабостроителна компания LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG през януари тази година. От тогава до сега се преговаряше по цената и условията на договора. Очаква се сумата на която ще бъде подписан договора да бъде по-голяма, а правителството да изплати по-голяма сума от предвидената първоначално за да намали крайната стойност.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза многократно, че двата кораба ще бъдат строени в България. По всяка вероятност корабите ще бъдат построени в частната корабостроителница “Делфин”, която спечели предишния търг, но се отказа, заради по-ниската тогава цена.

На 9 декември 2019 г. бяха отворени двете оферти на фирми участващи в процедурата - „LURSSEN“ и на италианската фирма „FINCANTIERI”. Италианската оферта е била за много по-висока цена от определена с решението на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови