Правителството ще повишава финансовата грамотност на населението

Георги А. Ангелов 09 февруари 2021 в 19:13 3774 0

Снимка pxhere.com

Правителството ще приеме на утрешното си заседание Национална стратегия за финансова грамотност на Република България и план за действиеб към нея, който е разчетен до 2025 г. По традиция в плана и стратегията не е заложена сметка за това, колко ще струват дейностите по него и как ще се финансират. Пише само, че финансирането на конкретните мерки и дейности ще бъде осигурено от бюджетите на съответните институции и организации, които отговарят за тяхното изпълнение и разбира се по оперативни програми. 

Проучване на ОИСР от 2020 г. за финансова грамотност на гражданите в Югоизточна Европа показва, че българите се справят добре с краткосрочното управление и контрола върху финансите си, но са под средното за региона по отношение на дългосрочното планиране.

Около 78.6% от българите разчитат на държавата за доходи по време на пенсионния си период. Алтернативите, използвани за спестяване у нас са най-вече в наличност или в банков депозит.

Има сериозни различия между отделните обществени групи. С най-нисък общ резултат за ниво на финансова грамотност са младите хора под 30-годишна възраст– 53%. Населението между 30 и 60 години имат среден резулат от 61%, а най-възрастните - 57%.

В стратегията се прави извод, че финансовата грамотност и финансовото образование са важни за всеки член на обществото. И за това документът е насочен към всички граждани в страната и всички групи от обществото - бедни, богати, граждани, селяни и т.н.

Все пак част от мерките в стратегията са насочени към определени целеви групи, като деца и студенти, педагогически лица преподаващи финансова грамотност, преподаватели във всички етапи на училищното и висшето образование и въобще към "икономически активно население. Друга цел са "уязвими групи, изправени пред по-висок риск от бедност, социално и финансово изключване", като безработни, лица с ниски доходи, лица с ниска степен на образование, пенсионери и такива пред пенсия. Под уязвими групи се имат предвид групи, които са изправени пред по-висок риск от бедност и социално изключване от обичайния за населението.

Работата по стратегията ще започне с "Идентифициране на тематичните области, върху които ще се фокусира Националната стратегия за
финансова грамотност" и подобни дейности. 

Обучители и преподавателите ще преминат през обучение, което е планирано за 2023-2024. За останалите ще бъде предоставена "информация в сферата на финансовата грамотност чрез социалните мрежи и други информационни и комуникационни канали, както и на линк към общата
платформа", което е планирано за 2022-2024 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!