Правителството обсъжда помощ до 20 хил. лв за най-малките фирми

OFFNews Последна промяна на 08 април 2020 в 19:13 2235 0

Правителството разработва мерки за подкрепа на най-малките фирми, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред БиТиВи. “На тях имаме шанс да помогнем по много бърза схема за безвъзмездно финансиране. Ако отговаряш на критериите, имаш право да получиш безвъзмездно финансиране, но не повече от 15-20 хиляди лева. Не бива да допускаме масови фалити", заяви Томислав Дончев. Той разказа, че идеята е тези помощи да се отпускат при минимална бюрокрация. 

Близо 900 фирми с над 13 хиляди работници са се възползвали до тук от предложената от държавата схема 60:40 за предприятията в условията на кризата с коронавируса. Това са данни от първите дни след въвеждането на мярката, каза Дончев.

Вицепремиерът заяви, че все още няма яснота кога ще може да се мине към разхлабване на ограничителните мерки, въведени заради разпространението на вируса.

Войната е лоша, напрежението - не

„Войната на институциите винаги е нещо лошо. Напрежение между институциите трябва да има, тя самата конституционална уредба предполага да се контролират
взаимно. Но сега се пилее конституционална енергия, в тази ситуация това е излишно. Трябва да има тотална национална консолидация. Какво предлага господин президентът? Какво различно да направим от това, което прави целият свят, от това, което препоръчва СЗО. Хубаво е да има спор, но в диалогичен режим да се обменят мнения, да се правят предложения. Вие чухте ли предложения от президента?“, попита Дончев.

Той коментира още, че се чувства горд, че е българин, тъй като българският народ се справя добре в дадената ситуация, даже по-добре от други страни, добави
вицепремиерът. На този фон обаче остават големите въпросителни за икономиката. Над 61 хиляди души са безработните от началото на обявяването на  звънредното положение у нас.

Томислав Дончев каза още, че няма гаранция, че държавата ще тегли целия заем от 10 млрд. лева, нито пък гаранция, че той ще бъде изхарчен в пълния му размер. “Към момента 870 млн. лв. са препрограмирани от различни програми за справяне с кризата, милиард и половина са предвидени само за схемата 60:40: „Голямата тема ще са социалната и здравната система. Плащанията в тези системи ще бъдат по-малки а разходите повече. Тези системи да бъдат субсидирани, за да издържат“, посочи Дончев. Той припомни, че на всички административни учреждения е издадена заповед да не се прекъсва работата, но при взимане на необходимите мерки за безопасност.

Вицепремиерът призова да се сигнализира, ако някоя администрация е преустановила работата си заради COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови