Последно: Парламентът отмени сделките със студен резерв

Големите печеливши от схемата бяха Ахмед Доган и Христо Ковачки

Георги А. Ангелов 21 януари 2021 в 15:50 5138 0

Парламентът отмени на второ четене сделките за закупуване на т.нар. студен резерв с промени в Закона за енергетиката. Промените са по предложение на ГЕРБ. Студен резерв са енергийни мощности, които се активират в случай на дефицит в електроенергийната система, а получват милиони и без да се включват. Досега чрез схемата за студен резерв Електроенергийният системен оператор (ЕСО) организираше търгове за разпределението на плащания на производители на енергия, за да се поддържат в изправност и в готовност да се включат в непредвидени ситуации. В случай, че се включат, те получаваха и допълнителни плащания за всеки мегаватчас произведена енергия.

Темата за студения резерв избухна публично миналото лято заради почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Той е мажоритарен собственик в ТЕЦ „Варна” и най-голям печеливш от договори с държавата, за да поддържа резервни мощности. Промяната засяга и други електропроизводители, които са получавали значителни суми от хазната за студен резерв. През декември 2020 г. шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов спомена в пленарната зала, че става въпрос за общо 72 млн. лв., но не уточни за какъв период от време са похарчени тези пари. Според други източници ТЕЦ „Варна" е получавал най-големите порции от студения резерв - близо 55 млн. лв. от 2018 г. до средата на 2020 г. 

Наред с ТЕЦ-а на Доган доставчици на студен резерв бяха остарели въглищни централи, свързвани с Христо Ковачки. На търговете, проведени през лятото на 2019 г., от общо над 55 млн. лв., 52 млн. лв. бяха разпределени на ТЕЦ „Варна“ (26,5 млн. лв.). Следват свързваните с „консултанта“ Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица 3“ и „Топлофикация Русе“ (общо 25,5 млн. лв.). Държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Биовет“ на Кирил Домусчиев получиха съответно 1,76 млн. лв. и 1,5 млн. лв.

Енергийните оператори вече ще подсигуряват нужните им резерви, като сключват договори за допълнителни услуги на пазарен принцип – след проведен търг. Разликата в този подход със студения резерв е, че за подсигуряване на електроненергийната система ще се ползват активни производствени мощности.

Енергоразпределителните дружества задължително ще предоставят на клиентите си информация за техния стандартизиран товаров профил, пише в ремонтирания закон. Според Валентин Николов това ще улесни потребителите да си избират доставчици в онлайн платформата за сравняване на оферти за електрическа енергия, която Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да изгради. „С едно кликване ще могат да променят договора си с доставчика на електрическа енергия или да избират такъв. Това е още едно действие към либерализацията на пазара не само на едро, но и на дребно”, заяви Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови