По щандовете често има продукти с изтекъл срок. За 2 месеца са унищожени около 6 тона опасни храни

OFFNews 16 март 2023 в 10:50 1752 0

Снимка pixabay

За два месеца от пазара са били изтеглени за унищожаване около 6 тона храни, които не отговарят на изискванията за безопасност. Сред тях немалка част са и продукти, които се продават, след като срокът им на годност е изтекъл, предаде Нова телевизия.

Само през последната седмица в търговската мрежа са открити над 300 килограма храни без етикети, без документи за произход или извън срок на годност, а други 235 килограма са унищожени. Почти всеки ден контролните органи констатират продажба на храни с изтекъл срок на годност. Средно месечно за унищожаване се насочват между 3 и 5 тона храни, които не отговарят на изискванията за безопасност, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

При последните проверки бяха открити кренвирши, салам, моцарела и кисело мляко с изтекъл срок на годност. Сред най-честите сигнали до БАБХ са за лоши вкусови качества, изтекъл срок на годност или наличието на чуждо тяло в продукта. В Агенция редовно получават сигнали за лош вкус, изтекъл срок на годност и наличие на чуждо тяло в продукта. Най-честите нарушения, които БАБХ установява са: необявен произход, несъотвествия в етикетите, неправилно съхранение и изтекъл срок на годност.

Етикетът "Най-добър до..." се поставя на храните с дълъг срок на годност - като паста и консерви. "Използвайте преди..." се поставя на пресни нетрайни храни (като прясно мляко и кайма), които представляват опасност за здравето, ако се консумират след указания срок, уточниха от БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!