По какъв бюджет ще работи държавата през 2017 г., ако правителството падне

Александра Маркарян 11 ноември 2016 в 21:30 8885 3

Снимка БГНЕС

Ако Народното събрание бъде разпуснато, преди да приеме бюджета за 2017 г., държавата ще работи по тазгодишния.

По какъв бюджет ще работи държавата, ако Борисов подаде оставката на правителството след балотажа, стигне се до предсрочни парламентарни избори и сегашното Народно събрание не успее да приеме проектобюджета за 2017 г.? Вчера пред БНТ министърът на финансите Владислав Горанов заяви: "Ако подадем оставка, все едно не сме внесли бюджета...ще се изпълнява отчасти бюджетът от 2016-а".

Неприемането на закона за държавния бюджет до края на предходната година е риск, предвиден в Закона за публичните финанси. Според него ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от НС, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година. С други думи, бюджетът за всеки от месеците през 2017 г. без приет актуален бюджет ще е равен на 1/12 от бюджета за 2016 г.

Законът уточнява, че тази разпоредба не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание.

По отношение на поемането на нов държавен дълг, при неприет бюджет за годината, МС може да поема такъв само за рефинансиране на старите задължения.

Аналогична е ситуацията и с общинските бюджети. Ако няма нов бюджет до началото на съответната година, приходите по бюджета на общината се събират в съответствие с действащите закони, а разходите се извършват в размери не по-големи от размера на разходите за същия период на предходната година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

5

Нострадамус

12.11 2016 в 12:06

Ако правителството падне, ако Борисофф подаде оставка, през 2017 новото правителство ще работи по бюджет, който е в полза на народа, за разлика от антинародните бюджети на Борисофф.
 
X

Да помогнем на украинските деца!