Петролът поскъпна с 5% след споразумение между ОПЕК и Русия за намаляване на добивите

OFFNews 08 декември 2018 в 20:09 2067 0

Петролът поскъпна с близо 5%, след като страните от ОПЕК и съюзниците, сред които Русия, се споразумяха за намаляване на добивите с 1,2 млн. барела на ден, предаде БНР.

Преговорите продължиха близо 5 часа, а споровете бяха съсредоточени около въпроса дали Иран да бъде изключен от споразумението заради наложените от САЩ санкции върху петролния износ на Техеран. Саудитска Арабия беше против, но в крайна сметка Иран няма да бъде принуден да ограничи производството си. Същото е в сила и за други две членки на ОПЕК - Венецуела и Либия.

Според споразумение във формàта ОПЕК+ страни от организацията се ангажират да съкратят добивите на петрол с около 800 хил. барела дневно от 1 януари 2019 г. В същото време Русия и останалите участници в този формат, които не са членове на ОПЕК, се съгласиха на съвместно съкращаване на петролното производство с 400 хил. барела. Русия се съгласи да ограничи добивите от началото на 2019 г. с 200 хил. барела, а останалите страни извън ОПЕК – също с около 200 хил. барела.

Новината за сумарното намаляване на производството с около 1,2 млн. барела на ден допринесе за рязко поскъпване на петролните фючърси с 5%.

След решението на ОПЕК+ фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари 2019 г. поскъпнаха с 5% към 63,32 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол скочиха с 4,8% към 54,11 долара за барел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови