Пак спряха търга за тол системата

OFFNews Последна промяна на 12 септември 2016 в 18:19 5885 0

Снимка БГНЕС

Поръчката за тол системата отново е спряна заради жалби, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

От ведомството уточняват, че процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на пътни такси от автомобилите над 3,5 т. е временно спряна поради образувано производство по постъпили жалби в Комисията за защита на конкуренцията.

Възражения срещу процедурата е представила на 9 септември компанията „Ерба 96“ ООД. На същата дата е подадена и друга жалба - от фирма "ВИТРОНИК Д-Р ИНЖ. ЩАЙН БИЛДФЕРАРБАЙТУНГСЗЮСТЕМЕ" ООД.

По сигналите ще се чака становище на антимонополния орган.

Тръжната процедура за тол системата беше подновена на 30 август. Това стана възможно след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не образува производство по реда на Закона за обществените поръчки и по третата постъпила жалба срещу правилата на процедурата, стартирана още на 5 април т. г.

Кандидатите могат да подават оферти до 17 часа на 26 септември т. г. Офертите ще бъдат отворени на следващия ден.

Проектът за изграждането на тол системата ще трябва да бъде изпълнен за 19 месеца. Поръчката е за 200 млн. лева без ДДС. Тя ще замени сегашните винетки с плащане на изминато разстояние за товарните автомобили и автобусите. Замисълът на регионалното министерство е тол такси да се събират освен на магистралите и на първокласните, второкласните, както и на голяма част от третокласните пътища.

За леките коли и в бъдеще ще има винетки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови