От лятото пускат пак ферибота Русе-Гюргево

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2022 в 17:01 931 0

Фериботната линия Русе-Гюргево се възобновява не по-късно от месец юни 2022 г., като целта е да бъде поета голяма част от тежкия трафик между България и Румъния. Новината е в резултат на разговорите между министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и вицепремиера Гроздан Караджов с вицепремиера и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Гриндияну.

„През месец март ще бъдат изработени протоколи и регламенти за уеднаквяване на процедурите по преминаване на двата гранични пункта, така че престоят на превозни средства на и около ГКПП да се съкрати чувствително“, заяви министър Събев след срещата.

Двете страни ще изведат като равностойни приоритети изграждането на втори мост над Дунав в района на Русе - Гюргево, и удълбочаването на коритото на реката по цялото протежение на българо-румънската граница, така че да се постигне пълен капацитет за корабоплаване 365 дни в годината.

Тези теми са описани в меморандума от март 2019 г., по който изобщо не е работено досега. Страните се съгласиха работните групи да заседават минимум 1 път месечно, а министрите да се виждат на всеки 3 месеца, за да следят отблизо прогреса на проектите. Николай Събев предложи той и румънския му колега да се ангажират лично с патронажа на работните групи.

И тримата министри оцениха високо прагматичния дух на разговорите. Следващата среща между Николай Събев и Сорин Гриндияну ще се състои в Гюргево по покана румънската страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови