Още 2 дни за авансов данък на наемодатели и свободни професии

Владимир Йончев 29 юли 2013 в 11:34 3236 1

Последен ден за подаване на данъчна декларация в НАП. Снимка: БГНЕС
Последен ден за подаване на данъчна декларация в НАП. Снимка: БГНЕС

Още два дни остават до крайния срок, в който наемодателите и самоосигуряващите се лица трябва да  внесат авансов данък за второто тримесечие на 2013 година, напомнят от НАП.

Новата декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) се внася до 31 юли включително.

Тя касае физически лица, които през второто тримесечие са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица. Декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци. Тъй като за доходи придобити през ІV тримесечие на годината данък не се дължи, съответно не се и декларира.

Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО се подава също и от всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък.

Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.

До 31 юли 2013 г., с новия образец 4001 се декларират и данъците, които са били дължими, но не са внесени към 31. 12. 2012 г. Най-общо това са данъци, които в съответствие със ЗДДФЛ е трябвало е да бъдат внесени до посочената дата, но по една или друга причина, това не е направено от задълженото лице.

Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъците и новите срокове, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews