Орешарски се среща с шефа на "Газпром"

OFFNews 31 октомври 2013 в 09:30 1969 9

Алексей Милер. Снимка: БГНЕС
Алексей Милер. Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски ще се срещне днес с председателя на Управителния съвет на ОАО "Газпром" Алексей Миллер, съобщиха от правителствената информационна служба.

В разговора ще участват министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак. За какво ще си говорят те, не се съобщава.

След срещата ще има изявления за медиите в 10.30 часа в Гранитна зала на Министерския съвет, но очакванията са да не бъде дадена възможност за задаване на въпроси.

Орешарски и Миллер се срещнаха през юли по темата за строителството на газопровода "Южен поток"

Строителството трябваше да започне в края на лятото на българска територия, а първите количества газ да постъпят у нас в края на 2015 г. Това обаче няма да се случи или поне не в тези срокове – проектът няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда, нито строително разрешително.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) притежава половината проектна компания за изграждане на “Южен поток” у нас. Очаква се цената на тръбата на българска територия да бъде около 3 млрд. евро, като България се е уговорила да не инвестира нищо, но и да не взема транзитни такси в продължение на 15 години.

За участието на България в проекта руският енергиен гигант ще отпусне кредит от 1.55 млрд. лв. По неофициална информация руската страна иска цели 8% лихва върху предоставеното финансиране

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!