Русия ще инвестира 3.1 млрд. евро в българския „Южен поток“

08 юли 2013 в 16:58 2160 4

Алексей Милер. Снимка: БГНЕС
Алексей Милер. Снимка: БГНЕС

Инвестициите, които „Газпром“ ще вложи в българския участък на газопровода „Южен поток“, ще са в размер на 3.1 милиарда евро. Това съобщи шефът на управителния съвет на руската държавна компания Алексей Милер днес след среща в София с премиера Пламен Орешарски и икономическия министър Драгомир Стойнев.

Проектът се реализира с „известно закъснение“, обяви още Милер. Той обаче заяви, че сроковете за началото на строителството ще бъдат спазени. Както стана ясно днес, забавянето се дължи на факта, че все още не са проведени обществените обсъждания на доклада по екооценката на проекта в десетките общини, през които ще мине тръбата.

Милер подчерта за пореден път, че цялото финансиране на проекта през българска територия ще дойде от страна на „Газпром“. Делът на българската страна, която държи 50 % в проектната компания „Южен поток България“, ще бъде възстановяван за сметка на таксите за пренос на газ по време на експлоатацията на газопровода”, посочи Алексей Милер. Както по-рано бе обявено, България ще започне да получава транзитни такси 15 години след началото на проекта.

По думите на министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, тази година ще е готов окончателният подробен устройствен план и ще е приключила процедурата по оценка за въздействие на околната среда на проекта. Първият газ по тръбата ще пристигне в България през декември 2015 година, добави Милер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови