Орешарски: Да не бързаме за Европейския банков съюз

OFFNews 19 декември 2013 в 20:45 3195 2

Пламен Орешарски. Снимка: Лъчезар Ангелов
Пламен Орешарски. Снимка: Лъчезар Ангелов

За България не е приоритет да се присъедини към Европейския банков съюз, заяви премиерът Пламен Орешарски в Брюксел.

Снощи в Брюксел беше постигнато съгласие за втория му стълб - механизъм за оздравяване и закриване на банки, който ще е отворен и за страните извън еврозоната, съобщава БНР.

Хубаво е да сме в банковия съюз, обаче да ползваме и всички екстри от това, че сме вътре, а когато част от екстрите остават само за страните от еврозоната, няма голям смисъл. Във всички случаи за нас е интересен опитът, все някога ще бъдем вътре, така че следим с особено внимание, заяви Орешарски.

Премиерът е в Брюксел за координационна среща на Партията на европейските социалисти. Домакин е лидерът й Сергей Станишев, който също смята, че няма смисъл да бързаме към банковия съюз.

Финансовата система и банковата система в България са едни от най-стабилните. В целия ЕС ние отговаряме на по-високи критерии, отколкото повечето национални регулации. Това се дължи на негативния опит, който ние имахме през 1996-а година. Затова всъщност в България така и не настъпи финансова криза, в този смисъл, в който я изпитаха повечето други страни в Европа. Мисля, че трябва да видим как ще потръгнат нещата, каза Станишев.

Банковият съюз се създава в страните от еврозоната. Той трябва да гарантира, че фалиращите банки няма да повличат след себе си икономиката. Главната му цел е да бъдат защитени интересите на данъкоплатците. Ликвидационен съвет ще решава дали дадена проблемна банка ще бъде рекапитализирана или ликвидирана. Правилата на банковия съюз ще бъдат задължителни за 17-те страни от еврозоната. Останалите държави от ЕС, използващи собствена валута, ще могат да се присъединят, ако желаят. Новият банков режим ще влезе в сила от 2016-а година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!