Омбудсманът организира дискусия за двойния стандарт при храните

OFFNews 18 септември 2017 в 08:19 2188 0

Омбудсманът Мая Манолова организира широка обществена дискусия под наслов „Европа на два стандарта при храните - защитени ли са правата на българските потребители“, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа.

Форумът ще се състои днес в зала „Изток“ в сградата на Народното събрание.

Участие ще вземат български евродепутати, посланици на държавите-членки на ЕС, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, народни представители от парламентарните комисии по земеделието и храните, по вероизповеданията и правата на човека, по здравеопазването, по въпросите на децата, младежта и спорта, по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и експерти в областта.

Специални видеообръщения към участниците ще направят европейският комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете Вера Йоурова и българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Ще бъде излъчена и позицията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер срещу двойния стандарт при храните.
Идеята на дискусията е да се набележат решения за предотвратяване на проблема с двойния стандарт при храните от една и съща марка с различни съставки и различна цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа. Най-често потърпевшите у нас са децата и подрастващите, които са обичайните потребители на храни с двоен стандарт. Омбудсманът Мая Манолова ще представи и конкретни продукти с драстични разлики в съставките и цените.

В рамките на форума ще бъде подписана декларация, която призовава европейските институции да приемат законодателство срещу двойния стандарт. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент по време на изслушване по темата в края на септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови