Окончателно: До 2023 г. ще се избира по коя формула да се изчисляват пенсиите

OFFNews 19 април 2019 в 10:40 3660 0

Депутатите окончателно приеха промени в Кодекса за социално осигуряване, според които ще има преходен период до 1 януари 2023 г., в който възрастните хора ще могат да избират дали пенсиите им да се изчисляват по старата или новата формула.

Промените в кодекса предвиждат новите пенсионери да имат възможността да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г.

В края на миналата година депутатите приеха нова формула за изчисляване на пенсиите, която предвижда да се взимат предвид само осигуровките от 2000 г. насам. След взетото решение НОИ изчисли, че 37% от осигурилите се граждани ще взимат по-малко отколкото, ако пенсиите им са изчислени по старата формула.

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да се обмислят промени в закона, които да гарантират, че няма да има ощетени пенсионери. Законопроектът с промените впоследствие бе внесен от депутати от ПГ на ГЕРБ.

Промените дават правна възможност на лицата при пенсиониране да изберат дали при изчисляване на коефициента да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат. 

Така възрастните ще избират дали пенсиите им да се изчисляват на база трите им най-добри години преди 1997 г., както и периода 1997 – 1999 г., или само това, на което са се осигурявали след 1999 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews