Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Обмислят отделни цени на тока за бедните

OFFNews 11 декември 2015 в 20:29 3570 4

Снимка БГНЕС

Европейската комисия ще ни помага да намерим дефиниция на енергийно беден в България и ще бъдат обмислени различни варианти за подпомагане на социално слабите.

Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова по време на тестовия старт на енергийната борса.

Тя е една от стъпките, които ще позволят освобождаването на енергийния пазар. Първоначално обаче енергийната борса няма да засегне битовите потребители – поне в първите седем-осем месеца.

Петкова не обяви какви са обсъжданите варианти за подпомагане на енергийно бедните.

От думите на директора на "Вътрешен енергиен пазар" на ЕК Клаус-Дитер Борхард обаче стана ясно, че обмисляните варианти са добавка към социалните помощи, варианти за плащане на сметките на енергийно бедните или определяне за тях на отделна цена на тока.

Той подчерта, че ЕК иска да ни помогне с опита си, като крайното решение ще е изцяло на правителството.

До средата на 2016 г. ще бъде определен профилът на енергийно бедните и ще се реши как да бъдат подпомогнати.

В момента енергийни помощи се отпускат за период от пет месеца – от 1 ноември на текущата година до 31 март на следващата, като отпусканата сума е 72.20 лева на месец. Подпомагат се семейства с ниски доходи на базата на определени критерии, като през изминалия отоплителен сезон право на помощ имаха около 255 000 домакинства.

Според анализ на ЕК от 2013 г. обаче 61% от българите са енергийно бедни, тъй като над 9 на сто от доходите им отиват за отопление.

Създаването на енергийна борса няма да се отрази на битовите потребители и на малкия бизнес в следващите 7-8 месеца. Моделът за освобождаване на пазара, който се изготвя от Световната банка, няма да е готов преди април, обясни Теменужка Петкова.

След това трябва да се направят законодателни промени относно статута на "Националната електрическа компания" като единствен купувач на електроенергията, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews