Нинова пак пробва да махне шефа на Кинтекс - разкрил тайната, че даваме оръжие на Киев

OFFNews 04 май 2022 в 12:35 2221 0

Корнелия Нинова прави нов опит да овладее оръжейната компания "Кинтекс". Този път с мотива, че е разкрил държавна тайна като е съобщил, че българска спецпродукция отива за армията на Украйна.

Държавната консолидационна компания (ДКК) е входирала ново искане за смяна на изпълнителния директор Александър Михайлов. Това става ясно от справка в Търговския регистър. С това свое действие ДКК отново опровергава министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, като на практика дискредитира нейната публична версия за „извършен одит на Кинтекс“. В новите мотиви за смяната на ръководството се посочва като причина „разкрита държавна тайна“, а за проверка в дружеството вече не се говори.

„След като оборих публично с документи и безспорни факти нелепото твърдение за проверка от Инспектората и конфликт на интереси, сега министър Нинова ме уволнява повторно, като чрез ДКК спекулира и представя личното ми професионално мнение, че българско оръжие стига до Украйна през посредници, като изнасяне на държавна тайна – опит да ми се запуши устата и да бъда сплашен“, коментира Александър Михайлов.

Според него е възможно всички предприети действия от ДКК да са по лично разпореждане на министър Нинова, на която се налага да отговаря на все повече неудобни медийни въпроси. Това на практика е опит с юридически хватки да се заобиколи разпореждането на българския съд, с което бе спряна смяната в ръководството на „Кинтекс“ и да се ускори кадровата промяна на изпълнителния директор.

„При първия опит за моето уволнение, след като прекратих източването на милиони от „Кинтекс“ ЕАД от чужда офшорна фирма, г-жа Корнелия Нинова нарочно и манипулативно трансформира пред медиите анонимен непроверен донос до констатации на Инспектората на Министерството. Сега изваждат нова карта – че съм изнесъл държавна тайна. Целта е само една – колкото могат по-бързо да овладеят „Кинтекс“, категоричен е Александър Михайлов.

Той призовава да се извърши проверка в дружеството и да удостовери, че въпреки че има допуск до класифицирана информация, никога не е имал достъп до държавни тайни, камо ли да е разгласявал такива.

"При всички мои публични изяви не съм нарушавал и търговската тайна. Никога не съм споменавал конкретни държави-клиенти, номера на търгове или договори, описание на доставяното имущество или друга чувствителна информация“, подчертава Александър Михайлов.

Той задава риторичния въпрос дали и редица журналистически разследвания по темата с оръжието за Украйна са окачествени от министър Нинова като действия срещу държавата и предвижда ли да сплаши и техните редакции по същия начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови