НАП е събрала 685 млн. лв. допълнителни приходи от началото на годината

OFFNews 20 февруари 2024 в 18:34 1439 1

Асен Василев

Снимка Пресцентър МФ

Асен Василев

До 19 февруари тази година държавата е събрала с 675 мн. лв. повече приходи, отколкото през същия период на миналата година, съобщи финансовият министър Асен Василев на брифинг.

Той не посочи точна сума, но каза, че данъчните приходи растат с 13,5%, осигуровките - с 9,2%. Това, според него, показва добрата работа на приходните администрации - Национална агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници" (AM) и посочи, че предложеното им сливане не означава, че им се поставя лоша оценка.

"Моментът е изключително удобен. Преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство и по суша продължават и очакваме в рамките на тази година решение и за сухопътната граница. Това по принцип предполага реорганизация на митниците и ако такава обективно предстои да се направи заради Шенген, то защо да не се организира още сега", каза Асен Василев.

Организационната структура на новата приходна администрация ще се уточнява в следващия месец и чак след това може да се говори за внасяне на съответния законопроект.

По-рано днес стана ясно, че Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Премиерът Николай Денков назначи досегашния директор на Агенция "Митници" Павел Тонев за свой съветник. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция "Митници" става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!