Намери се друга фирма, която да купи зърно за резерва

Забрана за износ все още не е изключена

OFFNews 19 март 2022 в 23:16 6550 1

Снимка Александра Маркарян

Държавното дружество “Врана” ЕАД ще изкупи необходимото количество зърно за Държавния резерв до 2023 г., съобщи зам. министърът на земеделието Иван Христанов в интервю за „Нова нюз”. В същото време Христанов не изключи вероятността скоро да се стигне до забрана за износ на зърно от страната.

Новината идва, след като друго дружество - „Сортови семена елит“ - отказа да участва в изкупуването на зърно, а министърът обяви това за саботаж. В крайна сметка земеделското министерство е намерило друго държавно дружество за покупката - „Врана ЕАД“. Това дружество има стогодишна история - от придворно царско стопанство на Фердинанд и Борис, през стопанство на УБО до държавно предприятие днес.

Изкупуването на зърното ще стане през брокери на Държавния резерв и държавата няма да плаща комисионни, с което ще се спестят 1 милион лева, обясни Христанов. Очаква се и заради големите обеми на сделките комисионните на Софийската стокова борса също да бъдат намалени.

Вероятно държавата ще забрани износа на зърно, тъй като с темповете, с които в момента се изнася, цялото налично в страната ще бъде експортирано за четири месеца, каза още Христанов. При достигане на санитарен минимум България ще поиска разрешение от Европейската комисия да наложи забрана за износ, като се задейства предвидената за целта европейска процедура за осигуряване на продоволствената сигурност на държавите-членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

yordanb

20.03 2022 в 03:01

И след забраната ако търговците, преработвателите и фермерите пак не искат да продават зърно на държавата - тогава какво ? Ще секвестирате ? Зер това го умеете !
 
X

Да помогнем на украинските деца!