Над 90% от международните полети в света са спрени заради COVID-19

OFFNews 21 април 2020 в 10:29 2255 0

Авиокомпаниите са намалили капацитета си за международни полети до едва половин милион седалки седмично в сравнение с 5,9 милиона преди затварянето на границите и ограничаването на пътуванията в резултат на коронавируса, показват данните изчислени от OAG Aviation Worldwide.

"Няма повече възможности за допълнително намаляване на капацитета в глобален мащаб", заяви старши анализаторът в OAG Джон Грант.

Все пак силният вътрешен пазар за страни като САЩ, Япония и Индонезия до някаква степен компенсират срива в международните полети, обясни той и добави, че за тази седмица са заети около 90 процента от местата за вътрешните полети. 

Общият капацитет на авиоиндустрията - международен и вътрешен, е паднал до 29,8 милиона места или с над 70% от януари досега и може да намалее още, след като някои от водещите компании планират затварянето на допълнителни линии.

"Никой не би могъл да очаква, че близо три четвърти от световния капацитет ще изчезне в рамките на две седмици", обясни Грант, цитиран от Bloomberg.

Националният ни превозвач "България Ер" продължава да оперира до по-голямата част от своите директни дестинации. Маршрутите, за които няма забрана за летене от държавните органи са: Амстердам, Лондон, Париж, Брюксел, Берлин, Франкфурт, Виена, Прага, Цюрих, Мадрид, Барселона, Малага, Палма де Майорка, Атина, Варна.

Полетите на авиокомпанията са предвидени за хората, които искат да се завърнат в родината си в случай, че пандемията ги е заварила в друга страна.

Заради обявената пандемия от коронавирус и всички предприети мерки за овладяване на разпространението ѝ, има редуциране на част от планираните полети до някои от директните дестинации на авиокомпанията, а друга част от тях се обединяват.

Единствените дестинации, до които полетите са временно отменени, са тези с въведени временни ограничения от местните власти:

Израел - в периода от 15 март до 30 април са отменени полетите на авиокомпанията до Тел Авив.

Италия - до 30 април са анулирани полетите ни до Рим и Милано.

Русия - до 30 април да бъдат преустановени полетите ни до Москва.

Кипър - заповедта за преустановяване на полетите до Кипър се удължава до 30 април включително.

Поради намаленото търсене на вътрешните полети, те са с променени със следния график - София - Варна един вечерен полет и Варна - София - един сутрешен. Те се изпълняват ежедневно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови