На работодателите вече им се стачкува по-малко заради цената на тока

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2018 в 13:44 4219 0

На работодателите вече им се стачкува по-малко заради цената на тока

Ако досега беше оранжева степен на готовност за протести, сега преминаваме в жълта. Не сме снели напълно готовността и не сме напълно спокойни, но се движим в много добро темпо в правилна посока.

Това каза на брифинг в Министерския съвет председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, цитиран от „Фокус“.

В средата на януари синдикати и работодатели обявиха, че подготвят национален протест срещу спекулативното увеличение на цената на тока.

„Това бе поредната среща след ненормалното увеличение на цените на ел. енергия на т.нар. свободен пазар, на която бизнесът договори с правителството изпълнение на стъпките за либерализиране на пазара. Разчетите са за една по-сериозна крачка напред в сила от 1 юли, следващият регулаторен период, за което трябва да се вържи много работа през оставащите месеци. В по-голямата част от поставените въпроси имаме съгласие и се движим в добро темпо. Всичко това ни прави и по-големи оптимисти“, коментира Велев.

По думите му има индикации от пазара, че се променя и пазарното поведение.

„Ако преди 2 месеца офертите към малките предприятия бяха за цени между и 90 и 125 лв. за мегаватчас, сега вече са за цени между 83 и 100 лв. Има още много сериозни резерви. Има и промени в поведението на продавачите на ел. енергия. Тази практика се надяваме да се задълбочи и да се стигне до това, което пазарът очаква. Разбира се, генералното решение идва с приключване на договорите с американските централи, за което очакваме по-енергични усилия от МС и Министерство на енергетиката и с изкарването на борсата на много и независими продавачи, а не както е сега – двама продавачи продават над 90% от ел. енергията“, допълни той.

Според него, когато има много независими продавачи, за това ще следи пазарът. „Планираме следваща среща през следващата седмица по това време, на която да се отчете напредъкът“, каза още Васил Велев.

След срещата с правителството стана ясно, че са подготвени промени в около 100 текста в Закона за енергетиката.

„Отново имахме заседание. С участието на премиера Бойко Борисов отчетохме напредък. Набелязахме нови мерки. Работим заедно не само с работодателите, но и с представители на сектора на енергетиката. Надявам се до края на следващата седмица да имаме окончателните текстове по промените в Закона за енергетиката, с които от една страна ще извадим производители на електрическа енергия над 5 мегавата на свободния пазар“, коментира депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев.

По думите му те ще имат договор за премия, който ще сключат с Фонда за енергийна сигурност. „По този начин продавачите на свободния пазар ще се увеличат от трима на около 90-100 участника. От друга страна, друга промяна включва закупуването на технологичните загуби от страна ЕРП от свободния пазар", каза Добрев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови